Културно-Информативен Центар
на Р.Македонија во Софија
почетна
галерија

Работно време:
понеделник-петок
08:30-16:30 часот

Повелете,
посетете не!

Скопје

-

Почитувани,                                          македонски / български

Добре дојдовте на веб локацијата на Културно-информативниот центар на Р. Македонија во Софија.

Повелете, посетете не!
Со почит,

Културно-информативен центар на Р.Македонија

Сашко Насев
Директор на Културно-информативен центар на Р.Македонија во Софија
тел./факс: +359 2 / 9461492

НАСТАНИ...

Учество на македонскиот гитарист Дамјан Пејчиноски на Фестивалот за гитара во Велико Трново.

Учество на македонскиот гитарист Дамјан Пејчиноски на Фестивалот за гитара во Велико Трново

Концерт на ,,Ад либитум” трио во КИЦ на Р.Македонија во Софија.

На 19-ти Јуни 2018 година, во просториите на Културно-информативниот центар на Република Македонија во Софија, се одржа концерт на класична музика со музичкото трио  „Ад либитум“, според програмата на Министерството на РМ за 2018 година. Емилија Кабранова Филипова на пијано, Силвана Чулева Атанасова на флејта и Лазар Соколов на кларинет и саксофон одржаа извонреден концерт, израз со полн музички естетицизам и вдахновено поздравен од полниот салон и присутната публика.

Концерт на ,,Ад либитум” трио во КИЦ на Р.Македонија во Софија. Концерт на ,,Ад либитум” трио в КИЦ на Р.Македония в София
Концерт на ,,Ад либитум” трио в КИЦ на Р.Македония в София Концерт на ,,Ад либитум” трио в КИЦ на Р.Македония в София

„Дел од мене“ – изложба на Ферди Булут и Дарко Талески
 
На 14 Јуни 2018 година во КИЦ на Република Македонија во Софија беше отворена ликовната изложба „Дел од мене“, составена од фотографии и кратки видеозаписи, дел од видео перформанс на уметниците Ферди Булут и Дарко Талески.
 
“Проектот го реализираат двајца ликовни уметници кои живееат во пелагонискиот регион на Македонија каде што сеуште како една од доминатните култури за финансиски приход е тутунот. Од овој регион потекнуваат голем број на видни уметници од сите области, чии што мотив често бил тутунот. Ферди потекнува од рурална средина директно инволвиран од најрано детство во обработката на тутунот, Дарко од урбана средина, кој никогаш не бил директно вклучен во обработка на тутун, но неговото опкружување му дава можност да се запознае со тој процес. Едниот е од турска, а другиот од македонска националност, што уште повеќе го збогатува нивното заедничко творештво...”

„Дел од мене“ – изложба на Ферди Булут и Дарко Талески (снимка) „Дел од мене“ – изложба на Ферди Булут и Дарко Талески (снимка)
„Дел од мене“ – изложба на Ферди Булут и Дарко Талески (снимка) „Дел од мене“ – изложба на Ферди Булут и Дарко Талески (снимка)
„Дел од мене“ – изложба на Ферди Булут и Дарко Талески (снимка) „Дел од мене“ – изложба на Ферди Булут и Дарко Талески (снимка)
„Дел од мене“ – изложба на Ферди Булут и Дарко Талески (снимка) „Дел од мене“ – изложба на Ферди Булут и Дарко Талески (снимка)

Kонцерт на триото ,,Ад либитум” (снимка)

Покана, изложба Дел от мене

Проектот "Поврзување" на реномираниот Меѓународен франкофонски фестивал "Солеј" во Созопол


На 6 јуни 2018, во 18:30 часот, во „Центарот за уметности, локални занаети и традиции“, сместен во стариот дел на Созопол, беше отворена групната изложба на авторите кои се од Република Македонија, но живеат, работат или студираат во Бугарија: Маријана Иванова, Марјан Ѕин, Перица Георгиев, Зоран Мише, Иво Пецов, Слободан Милошески, Горан Тричковски и Павел Целкоски.


Во Киноклубот на читалиште „Отец Паисиј“ имаше проекции на македонските филмови “Златна петорка” (2016 г., режисер: Горан Тренчовски) и „Пикасо“ (1987 г., режисер: Аљоша Симјановски.)
Со проектот „Поврзување“, КИЦ на Република Македонија во Софија учествува на реномираниот Меѓународен франкофонски фестивал „Солеј“ во Созопол за четврти пат.

Проектот "Поврзување" на реномираниот Меѓународен франкофонски фестивал "Солеј" во Созопол Проектот "Поврзување" на реномираниот Меѓународен франкофонски фестивал "Солеј" во Созопол
Проектот "Поврзување" на реномираниот Меѓународен франкофонски фестивал "Солеј" во Созопол Проектот "Поврзување" на реномираниот Меѓународен франкофонски фестивал "Солеј" во Созопол
Проектот "Поврзување" на реномираниот Меѓународен франкофонски фестивал "Солеј" во Созопол Проектот "Поврзување" на реномираниот Меѓународен франкофонски фестивал "Солеј" во Созопол
Проектот "Поврзување" на реномираниот Меѓународен франкофонски фестивал "Солеј" во Созопол Проектот "Поврзување" на реномираниот Меѓународен франкофонски фестивал "Солеј" во Созопол

Покана изложба свързване, Созопол

Концерт на Александра Коцевска (мецосопран) и Глигор Гелебешев (пијано)

На 29-ти Мај 2018 година во Музејот „Борис Христотв“, во Софија, како дел од програмата На Министерството за култура на Република Македонија, одржаа прекрасен концерт музичките уметници г-ѓа Александра Коцевска (мецосопран) и г-дин Глигор Гелебешев (пијано). Според задоволството на присутните колеги и реакцијата на публиката со бројни аплаузи и враќањето на бис, уметниците со својата програма и извонредниот настап оставија навистина силен впечаток пред пробирливата софиска публика и колегите музичари.

Концерт на Александра Коцевска (мецосопран) и Глигор Гелебешев (пијано) Концерт на Александра Коцевска (мецосопран) и Глигор Гелебешев (пијано)
Концерт на Александра Коцевска (мецосопран) и Глигор Гелебешев (пијано) Концерт на Александра Коцевска (мецосопран) и Глигор Гелебешев (пијано)

 Покана за концерт на Александра Коцевкса и Глигор Гелебешев, 29.05.2018

"Поврзување" - изложба на плакат, сликарство, графика, скулптура и проекција на филмот "Последните камбани" на режисерот Николче Поповски

Во рамките на традиционалната меѓународна манифестација „Европска ноќ на музеите и галериите“, во рамките на изложбите и настаните организирани во град Пловдив, на 18 мај Културно-информативниот центар на Република Македонија се претстави со изложба на уметниците Маријана Иванова, Марјан Ѕин, Зоран Мише, Перица Георгиев, Слободан Милошески, Павел Целкоски, Горан Тричковски, Иво Пецов, кои се дел од групата автори од Р. Македониja, кои живеат, творат и завршиле академија во Бугарија.

Изложбата се отвори во „Малата ранохристијанска базилика“, во одличен амбиент, а во склоп на настанот беше прикажан (повеќе пати) и краткиот игран филм „Последните камбани“ на Николче Поповски.

Поврзување" - изложба на плакат, сликарство, графика, скулптура и проекција на филмот "Последните камбани" на режисерот Николче Поповски Поврзување" - изложба на плакат, сликарство, графика, скулптура и проекција на филмот "Последните камбани" на режисерот Николче Поповски
Поврзување" - изложба на плакат, сликарство, графика, скулптура и проекција на филмот "Последните камбани" на режисерот Николче Поповски Поврзување" - изложба на плакат, сликарство, графика, скулптура и проекција на филмот "Последните камбани" на режисерот Николче Поповски
Поврзување" - изложба на плакат, сликарство, графика, скулптура и проекција на филмот "Последните камбани" на режисерот Николче Поповски Поврзување" - изложба на плакат, сликарство, графика, скулптура и проекција на филмот "Последните камбани" на режисерот Николче Поповски
Поврзување" - изложба на плакат, сликарство, графика, скулптура и проекција на филмот "Последните камбани" на режисерот Николче Поповски Поврзување" - изложба на плакат, сликарство, графика, скулптура и проекција на филмот "Последните камбани" на режисерот Николче Поповски

Промоција на бугарското издание на романот „Гаргара“

На 14-ти Мај (Понеделник), 2018 година, во просториите на Културно-информативниот центар на Република Македонија во Софија, се одржа промоција на бугарското издание на романот „Гаргара“ од македонскиот современ писател Игор Станојоски која беше дел од конкурсната програма на Министерството за култура на РМ.

Настанот го отвори директорот на КИЦ д-р Сашко Насев, а од име на амбасадата авторот и присутните ги поздрави конзулот Ненад Младеновиќ. Во име на издавачот „Персеј“ говореше издавачот г-дин Пламен Тотев, кој го оцени романот како извонредно четиво на млад македонски писател кое што со задоволство го издава како и редица други автори од Македонија.

Македонска книжевна визита

Од 10-ти до 12-ти Мај 2018 година, во Софија се одржа 11-тата „Македонска книжевна визита“ организирана од издавачот

„Макавеј“ од Скопје, а во соработка со КИЦ на РМ во Софија и Сојузот на бугарските писатели.

Во извонредно позитивна атмосфера се одржаа сите предвидени активности – портрет на писателот Трајан Петровски, поетска

манифестација на десеттина македонски и десеттина бугарски поети на македонски и бугарски јазик, се врачи наградата

„Македонски книжевен дедал“ на преведувачот-доајен Ганчо Савов, се одржа традиционалната средба меѓу македонските и

бугарските писатели во Сојузот на бугарските писатели со заеднички ручек, а беше посетен и гробот на Венко Марковски.

Кокаланов преку преводот на бугарски  на својот роман „Изабела, Исмаела и јас“

На 9-ти Мај, 2018 година, на Денот на Европа во Софија со подршка на Културно - информативниот центар на Република Македонија, настапија писателот Сашо Кокаланов и гитаристот Влатко Стефановски.

Кокаланов преку преводот на бугарски  на својот роман „Изабела, Исмаела и јас“ заедно со актерите Ѓорги Георгиев – Антика и Игор  Дамјанов, имаа одличен романескно-театарски перформанс заедно со уште дваесетина други автори од европските земји. Со многу емоции, аплаузи и навистина позитивно, публиката беше мошне задоволна. Од 18ч. До 21:45ч. настапот се повторуваше повеќепати за различна публика.

Sasho_Kokalanov
Sasho_Kokalanov

Влатко Стефановски во својот легендарен манир повторно ја освои софиската публика настапувајќи заедно со Теодосиј Спасов, Васил Хаџиманов, Јелена Јововиќ, Дритан Хекурани и Амар Чешљар во (за оваа прилика формираниот) супер бенд „Западни Балкани БГ“ на СоФест во легендарниот простор на Националниот дворец на културата - „Софија лајв клуб“. Во присуство на голем број дипломати, уметници, новинари и гости, Влатко со останатите музичари одржаа мајсторски концерт во манирот на етноџезот, џезот и нивни хитови.

Vladko_stefanovsk Vladko_stefanovski
Vladko_stefanovski

Единадесета македонска книжевна визита во Софиja

Настапија македонските музичари Нинослав Димов на саксафон и Маја Поповиќ Караиванова на пијано

На 30-ти Април (понеделник), 2018 година, во просториите на музеј „Борис Христов“ настапија македонските музичари Нинослав Димов на саксафон и Маја Поповиќ Караиванова на пијано. Тие изведоа дела од Зографски, Бужаровски, Санкан и Роберт Шуман.Публиката ја поздрави директорот на Културно-инфрмативниот центар на Република Македонија во Софија, д-р Сашко Насев. Ова беше третиот концерт во низа од програмите на конкурсот на Министерството за култура на РМ и вонреден успех на современите македонски исполнители на класична музика.

Концерт флейта и пияно Концерт флейта и пияно
Концерт флейта и пияно Концерт флейта и пияно

На 27-ми Април, 2018 година, во Софија настапи

„Балкан брас квинтет“

На 27-ми Април, 2018 година, во Софија настапи „Балкан брас квинтет“ во просториите на Културно-информативниот центар на Република Македонија. Квинтетот е составен од академски музичари од Македонија (Стојанче Косовски, труба, Гоце Цоневски, труба и Александар Гошев, хорна) и Бугарија (Јавор Костов, тромбон и Бајо Стаев, туба). Концертот го отвори и ги поздрави присутните, директорот на КИЦ на РМ во Софија, д-р Сашко Насев.

Според присутните познавачи концертот бил вистинско мајсторство на овие инструменталисти кои на програмата имаа композиции од Хендел, Џамбазов, Зографски, Бернстајн, Гершвин, Жорж Бизе и други.

balkan_bras_kvintet_2
balkan_bras_kvintet_1 balkan_bras_kvintet_4

Вечер на соло песни на Томислав Зографски


На 26-ти Април, во Музејот на „Борис Христов“ во Софија, се одржа концерт посветен на творештвото на соло песни од Томислав Зографски. Настапија Хеленe Ангеловска (мецосопран) и Дарко Мариновски (пијано).

Присутните ги поздрави во име на КИЦ на РМ  д-р Сашко Насев, а во име на музејот „Борис Христов“ директорката Елена Драгостинова. Во публиката беа музичари, артисти, колеги и пријатели на КИЦ на РМ во Софија.

subitie_pesni_ot_tomislav_zografski_1.jpg subitie_pesni_ot_tomislav_zografski_2.jpg
subitie_pesni_ot_tomislav_zografski_3.jpg subitie_pesni_ot_tomislav_zografski_4.jpg

Концерт на Нинослав Димов - саксофон и Маja Поповиk Караиванова - пиjaно

Концерт на Нинослав Димов - саксофон и Мая Попович Караиванова - пияно

Концерт на Балкан брас квинтет

Концерт на Балкан брас квинтет

Вечер на соло песни на Томислав Зографски

splo_pesni_tomislav_zografski_mk

Промоција на романите „Индиго Бомбај“ и

„Каменот од мојот ден“

На 16 Март (понеделник) 2018 година, во просториите на Културно-информативниот центар на Република Македонија во

Софија, Република Бугарија, се одржа промоција на романите „Индиго Бомбај“ и „Каменот од мојот ден“ од познатата

македонска писателка Јагода Михајловска Георгиева. На промоцијата покрај авторката зедоа учество преведувачите и издавачот

од издавачката куќа „Персеј“ кои говореа за квалитетот на делата и прочитаа извадоци од романите. Салонот на КИЦ се

исполни со познати писатели, уметници, дипломати и гости од Софија, и се создаде пријатна атмосфера. Авторката г-ѓа Јагода

Михајловска Георгиева романите им ги посвети на почитувачите на нејзиното дело.

Predstavyane_na_knigi_Yagoda_Mihailovska_2.jpg Predstavyane_na_knigi_Yagoda_Mihailovska_1.jpg
Predstavyane_na_knigi_Yagoda_Mihailovska_3.jpg Predstavyane_na_knigi_Yagoda_Mihailovska_4.jpg

Изложба „Женската фрагилност и/или моќ“

На 12-ти Април 2018 година, во галеријата на КИЦ на РМ во Софија, се отвори изложбата „Женската фрагилност и/или моќ“ на младата македонска уметница Шкипе Мехмети. Изложбата ја отвори д-р Сашко Насев, а публиката ја поздрави и самата авторка. Изложбата се состои од 22 графики работени во техниката сува игла. Отварањето на изложбата помина во позитивна атмосфера со многу гости од уметничкиот и културниот свет на Софија, ликовни уметници од различни генерации, новинари, дипломати и други.

Снимка от изложбата Женска фрагилност и/или мощ, в "Културно-информационния център на Р. Македония в София
Снимка от изложбата Женска фрагилност и/или мощ, в "Културно-информационния център на Р. Македония в София Снимка от изложбата Женска фрагилност и/или мощ, в "Културно-информационния център на Р. Македония в София

Изложба на Шкипе Мехмети

На 29 Март 2018 година, по повод Меѓународниот ден на театарот во просториите на КИЦ на РМ во Софија се изведе претставата „Синиот портокал“ на НУЦК „Јордан Хаџи-Константинов – Џинот“ од Велес. На претставата присуствуваше и Заменик министерот за култура на РМ, г-дин Владимир Лазовски, а исто така и видни гости од театарскиот и културниот свет на град Софија. Претставата помина во одлична атмосфера со бројни аплаузи за извонредните актери.


Снимка от представлението „Синият портокал“,  Културно-информационен център на Р. Македония, София Снимка от представлението „Синият портокал“, МКИЦ София

Снимка от постановката "Синият портокал" в Културно-информационния център на Р. Македония в София  Снимка от представлението "Синият портокал"

-На 14 декември, во Културно-информтивниот центар на Р. Македонија во Софија, беше претставена книгата "Комита" од нашиот познат писател Владимир Плавевски. Кигата, преведена од Тања Попова, е издание на книгоиздателството "Персеј".

Романот е структуриран на пет дела и во него се отсликува амбиентот на македонската мачна реалност во почетокот на 20. век. Главниот лик, комитата Лазар, ја посветува својата животна кауза на татковината, а неговиот лик е граден врз реконструкција на вистински настани.

Владимир Плавевски (роден во 1948 год.) е романсиер, драмски писател, фотограф, режисер, доктор ОРЛ специјалист. Член е на Друштвото на писатели на Македонија од 2000 година. Освен романот "Комита" досега има објавено уште дванаесет книги: "Земјотрес" (2017), "Јадица" (2013), "Последниот сплавар на Вардар" (2010), "Цена од Ново маало" (2009), "Вистински приказни" (2011), "Поплава" (2006), "Ловец на самовили" (2004), "Амкање" (2011), "Играч на Фанта " (1999), "Фотографија" (1998), "Градител на боговите" (1997), "Папарацо-феномен на денешнината" (1997).

На премиерата на романот "Комита" од Владимир Плавевски во Софија зедоа учество претставници од Амбасадата на Р. Македонија и издателството "Персеј".

1   1

1   1

-На 26 октомври, во концертната сала на Музеј Борис Христов во Софија се одржа концерт со наслов "Вечер на македонските автори", на кој беа изведени дела за флејта и пијано од македонски композитори од неколку генерации. На концертот настапија Златка Митева-флејта и Наташа Трбојевиќ-пијано. Во Програмата беа вклучени дела од Стојан Стојков, Гоце Гавриловски, Валентина Велкова-Трајановска, А. Мелоти, Томислав Зографски, Љубомир Бранѓолица и Трајко Прокопиев. Настанот го отвори г-дин Ненад Младеновиќ, претставник на Амбасадата на Р. Македонија во Софија.

Златка Митева дипломирала на Националната музичка академија "Панчо Владигеров" во Софија, каде што и магистрирала во класата на проф. Лидија Ошавкова. Вонреден професор по флејта е на Универзитетот "Гоце Делчев" во Штип.

Наташа Трбојевиќ дипломирала на Факултетот за музичка уметност во Скопје, во класата на проф. Лепша Пиперковска, а магистрирала во класата на проф. Евушка Трпкова-Елезовиќ. Од 2016 година е доцент на Музичката академија на Универзитетот "Гоце Делчев" во Штип.

Настанот е подржан од Министерството за култура на Република Македонија.

1   1

1   1

-На 27 септември во Културно-информативниот Центар на Р. Македонија во Софија, со дела од својот најнов уметнички опус се претстави македонската уметница Љубица Мешкова Солак. Изложбата Конвергенција беше нејзино прво самостојно претставување во Софија и дел од годишната програма на нашиот Центар за 2017 година.

Љубица Мешкова Солак завршува графика со конверзација и реставрација на Факултетот за ликовни уметности во Скопје, но најголем дел од својот богат авторски опус го остварува во Битола, каде живее и твори. Има остварено бројни самостојни изложби низ Р. МАкедонија, но и во Берлин и Париз, а во соработка со британскиот моден бренд Хакет изложува во Дубаи, Катар, Кувајт и Бахреин. Има остварено студиски патувања во Атина, Фиренца, Букурешт, Ерусалим, Љубљана и Париз, учествувала на бројни групни изложби во Бугарија, Романија, Србија Шпанија, Грција, Австрија. Добитник е на значајни ликовни награди, во 2008 година признанието за ликовно остварување "Борислав Траиковски", а во 2013 година наградата на ДЛУМ, Д. Аврамовски-Гуте.

1   1

1   1

-На 12 и 13 септември, по повод Денот на независноста на Р. Македонија 8 Септември, Амбасадата на Р. Македонија во Р. Бугарија и Културно-информативниот Центар на Р. Македонија во Софија, беа домаќини на прием и културна програма во хотел Балкан Софија (12 септември) и Рускиот културно-информативен Центар во Софија (13 септември).

Во културното претставување на двата настани учествуваа Трио Гавровски од долни Полог-Тетово, ЗФГ Копачка од с. Драмче, Делчево кои беа дел од годишната програма на КИЦ на Р. Македонија за 2017 година, како и женскиот камерен хор Св. Злата Мегленска.

Триото Гавровски со двогласното машко "Гласоечко" пеење, како и женското и машкото оро "Копачкото" од с. Драмче, се впишани во репрезентативната листа на УНЕСКО, како заштитени културни наследства на човештвото.

1   1

1   1

На 28 јули беше отворена проектизложбата "Мајки, Божици и Кралици" од авторот Благојче Наумовски-Бане.

Благојче Наумовски-Бане е роден 1985 г. во Кичево, Р. Мaкедонија. Дипломира на Факултетот за ликовни уметности во Скопје, на педагошкиот отсек сликарство во класата на проф. Рубенс Корубин. Мaгистирирa од областа на сликарството во класата на проф. Јован Шумковски. Од 2012 г. работи како асистент на Факултетот за Арт и Дизајн на Европскиот Универзитет во Скопје, а од 2016г. станува доцент на истиот факултет. Изложувал во Берлин, Њу Јорк, Отава, Љубљана, Париз, Прага, Виена, Хаифа, Приштина. Ова беше негово прво самостојно претставување во Софија.

1   1

1   1

-На 18 јули во Бургас, во организација на Културно-информативниот Центар на Р. Македонија во Софија и Регионалната библиотека "П.К. Јаворов", беше организирана вечер посветена на македонската култура и уметност. Македонската културна вечер беше отворена со ликовната изложба "Поврзување", на која со свои дела работени во различни ликовни техники се претсртавија уметниците МАријана Иванова, Марјан Ѕин, Зоран Мише, Горан Тричковски, Иван Стоименов, Слободан Милошески, Перица Георгиев Пепси, Павел Целкоски, Ице ОгненовскиМерко и Иво Пецов. Во литературниот дел од вечерта, стихови од познати македонски поети интерпретираше актерот и режисерот Ѓорги Георгиев-Антика. Директорот на македонскиот Центар во Софија Васко Шутаров, кој заедно со директорката на Регионалната библиотека Регионалната библиотека "П.К. Јаворов" Марија Бенчева беа домаќини на ова прво големо претставување на македонска култура во Бургас, на библиотеката и подари книги, монографии и каталози од македонски писатели и ликовни уметници. На настанот присуствуваше и заменик градоначалникот за култура на Општина Бургас Јорданка Ананиева.

1   1

1   1

-На 15 јуни во полн салон на Музичкиот центар "Борис Христов" во Софија, солистички рецитал одржа нашиот оперски уметник Кристијан Антовски. Во пијано придружба на Андреј Наунов, Антовски се претстави со дела на G. Handel, M. Glinka, W.A. Mozart, R. Leoncavallo, G. Donizzetti, G. Verdi, T. Прокопиев и со неколку аранжмански обработки од Андреј Наунов на традиционалните "Си заљубив едно моме" и "Болен ми лежи Миле Поп Јорданов". Пред бројната публика во Софија, нашите уметници ги претставија Васко Шутаров во име на КИЦ на Р. МАкедонија во Софија и Елена Драгостинова од име на Музичкиот центар "Борис Христов". Концертот се одржа во рамките на Тринаесеттиот Фестивал на уметностите на кој Р. Македонија, претставена од нашиот Центар во Софија, учествува по четврти пат.

1   1

1   1

-Во рамките на "Македонската вечер" што се одржа на 12 јуни во Музичкиот центар "Борис Христов" во Софија, аплаузи и бис добија нашиот познат баритон Ристо Велков и поетот Томе Велков. Во музичкиот дел од вечерта беа исполнети композиции од македонските автори Т. Прокопиев, Т. скаловски, Ж. Фирфов, традиционалната Т'рба, Т'рби Гевгелиска и неколку популарни неаполитански песни, а беа читани и стихови од стихозбирката "Чудно време" од авторот Томе Велков. Во ликовниот дел од вечерта беше претставена изложбата "Порти" од ликовниот уметник Марјан Ѕин. Настанот го отворија директорот на македонскиот КИЦ во Софија Васко Шутаров и директорката на Музичкиот центар, Елена Драгостинова.

1   1

1   1

-На 6 јуни,успешен соло-рецитал имаше пијанистката Мимоза Ќекана Седмиот Фестивал на Франкофонијата што се одржува од 3-8 јуни во бугарскиот приморски град Созопол. На програмата беа исполнети и дела од Морис Равел, Клод Дебиси и Франц Лист, а на бис беше изведено дело од македонскиот композитор Томислав Зографски. Настанот пред љубителите на музиката во Археолошкиот музеј во Созопол го отворија директорката на фестивалот Александрина Исајлова и директорот на нашиот КИЦ во Софија Васко Шутаров.

Мимоза Ќека е родена 1994, а пијано започнува да учи на петгодишна возраст. Основното и средното музичко образование го стекнува во ДМБУЦ Илија Николовски Луј, а во 2015 година дипломира на Факултетот за музичка уметност на одделот по пијано, во класата на проф. Тодор Светиев. Во моментов привршува со своите постдпломски студии под ментарство на проф. Лилија Зилберштајн. Има настапувано на бројни концерти во Македонија, Србија, Франција, Италија и освојувано значани државни и меѓународни награди.

Соло-концертот на Мимоза Ќека беше нејзино прво значајно претставување пред публиката во Бугарија.

1   1

1   1

-На 3 јуни, со две македонски ликовни изложби беше отворен Седмиот Фестивал на Франкофонијата "Солеј" во Созопол, Р. Бугарија. Културно-информативниот Центар на Р. Македонија кој трета година по ред е партнер и редовен гостин на овој Фестивал, годинава понуди три културни содржини. На првиот фестивалски ден најпрво беше отворена изложбата "Поврзување" на која со преку педесетина дела, работени во различни ликовни техники, се претставија уметниците Иво Пецов, Марјан Ѕин, Маријана Иванова, Ице Огненовски-Мерко, Зоран Мише, Слободан Милошески, Горан Тричковски, Иван Стоименов, Павел Целкоски и Перица Георгиев-Пепси.

Во вториот ден од програмата беше отворена и ликовната изложба "Охридски филиграни" од авторката Мирјана Николоска. Преку триесетина дела работени на традиционален начин, со срма, монистра и охридски бисер, преизвикаа исто како и изложбата "Поврзување" голем интерес.

Изложбите ги отворија директорката на Фестивалот Александрина Исаилова, претседателката на Советот на Општина Созопол Красимира Германова и директорот на нашиот Центар во Софија, Васко Шутаров. Нанастаните присуствуваа амбасадори на земјите учеснички на фестивалот и бројни ликовни и културни работници од Созопол.

Седмиот Фестивал на Франкофонијата во Созопол, кој беше отворен на 3 јуни, продолжува до осми јуни, со културна програма од Франција, Белгија, Швајцарија, Романија, Грузија, Либан, МАроко, МАкедонија и Бугарија.

1   1

1   1

На 22 мај во КИЦ на Р. Македонија во Софија, беше отворена изложбата "Експресивната лирика и траги" од академските сликари Илиријан Бекири и Башким Меџити. Пред бројна публика и претставници од дипломатскиот кор, изложбата ја отвори директорот на Центарот, Васко Шутаров.

Илиријан Бекири и Башким Меџити на своето прво заедничко и репрезентативно претставување во Софија, се претствија со 23 масла на платно, од нивните најнови творечки опуси. Иако концептуално различни, делата на двајцата ликовни уметници чинат една исклучителна компактна целина, која комуницира преку хармонијата од лирски експресии, преку композицијата, бојата, силно изразената симболика.

1   1

1   1

Илиријан Бекири и Башким Меџити, имаат остварено заеднички проекти и изложби ширум Македонија, државите од регионот, но и во Париз и Њујорк. И двајцата се професори на Факултетот за ликовни уметности на Универзитетот во Тетово.

1   1

1   1

-На 18 мај, во рамките на манифестацијата Ноќ на Музеите во Пловдив, во познатата Балабанова куќа, беше отворена изложбата Поврзување. Овој ликовен проект се реализираше со помош на нашиот Културно-информативен Центар во Бугарија, а во него со преку 50 дела беа претставени ликовни уметници Мирјана Иванова, Марјан Ѕин, Перица Георгив-Пепси, Зоран Мишев, Иво Пецов, Иван Стоименов, Слободан Милошески, Горан Тричкоски и Павел Целкоски. Изложбата која во Пловдив беше поставена до 31 мај, ја отворија директорот на КИЦ на Р. Македонија Васко Шутаров и зам. директорот на Општинскиот Институт Стар Пловдив, Светлозар Чичиков. По овој повод беше нагласена, веќе традиционално добрата и плодна соработка помеѓу двете институции, во пресрет на 2019 година, кога Пловдив станува Европска престолнина на културата.

1   1

1   1

1   1

-На 12 мај, вториот работен ден од Македонската Книжевна визита на Софија, беше дебатирано по повод 25 годишнината од потпишувањето на првиот договор за соработка помеѓу Друштвото на писателите на Македонија и Сојузот на писателите на Бугарија. Во вториот дел од програмата, беше доделена традиционалната награда за преведуваштво, Македонски книжевен Дедал, која годинава ја доби бугарска писателка Тања Попова.

Беше представен и книжевен портрет на Иван Џепароски, за чие дело зборуваа Данило Коцевски, Димитар Христов и Бранко Цветкоски.

1   1

1   1

-Со македонско-бугарска поетска вечер, започна јубилејната, десетта по ред Македонска Книжевна визита на Софија. Свои песни интерпретираа Радован Павловски, Петар Караангов, Гордана Михаилова Бошнакоска, Данило Коцевски, Никола Инџов, Ристо Василевски, Ггеорги Константинов, Георги Барбаровски, Надја Попова, Кети Бозукова, Бранко Цветкоски, Димитар Христов, Кристина Николовска, Роман Кисјов, Николај Шопов, Иван Џепароски, Владимир Левчев, Братислав Ташковски, Вања Савова, Зоран Јакимовски, Поли Муканова и Марина Мијаковска.

Партнери во организацијата на овој веќе традиционален книжевен настан беше ИК Макавеј од Скопје.

1   1

1   1

-Во галеријата на Столичната библиотека во Софија на 10 мај се читаше поезија од 16 македонски автори, во рамки на шестата Европска ноќ на литературата која во исто време се одржуваше во уште 12 бугарски градови.

Македонската презентација ја организираше Културно-информативниот центар на Република Македонија во Софија, кој петта година е вклучен во организацискиот одбор на овој европски проект, во рамки на програмите ЕУНИК (Европска асоцијација на културни институции). Ноќта на литературата е меѓународен настан на кој истата ноќ во голем број градови низ Европа се одржуваат литературни читања на необични места т.н. гнезда.

1   1

1   1

Во просторот на Република Македонија беа интерпретирани стихови од Ацо Шопов, Матеја Матевски, Ристо Јачев, Влада Урошевиќ, Михаил Ренџов, Анте Попвски, Радован Павловски, Славе Ѓорго Димоски, Лилјана Дирјан, Никола МАџиров... застапени во антологијата Портал на Сонцето, која во 2016 година беше објавена од бугарското книгоиздателство Ерго.

Стихови читаа актерите Игор Дамјанов, Тодор Тодоров и Ѓорги Георгиев-Антика кои пред голем број посетители ја отпеаја и македонската народна песна Ако одам во Битола. Меѓу гостите беше присутен и македонскито амбасадор во Бугарија Марјан Ѓорчев.

КИЦ на РМ е меѓу 20-те институции вклучени во поетската ноќ-амбасади, културни институции или центри кои имаат свои седишта во главниот град на Бугарија, меѓу кои оваа година првпат учествуваат и амбасадите на ИСланд, Норвешка и Португалија.

-На 4 мај, пред бројна публика, претставници од дипломатскиот кор, културни работници и бројни познати јавни личности беше отворена изложбата "Охридски филиграни" од Мирјана Николоска.

1   1

1   1

Софиската публика покажа исклучителен интерес за ова старо занаетско мајсторство специфично за Македонија, претставено преку 35 ракотворби од авторката Мирјана Николоска од Охрид. Изложбата ја отвори директорот на КИЦ на Р. МАкедонија, Васко Шутаров.

1   1

1   1

1   1

-На 26 април, Министерството за култура на Р. Бугарија беше организатор и домаќин на промоцијата на бугарското издание на книгата "Јавна и културна дипломатија" од Васко Шутаров. Пред многубројни љубители на културата и претставници на дипломатскиот кор, за книгата и авторот зборуваа Марјан Ѓорчев, Амбасадор на Р. Македонија во Бугарија, Дејана Данаилова од Министерството за култура на Р. Бугарија и Пламен Тотев, во име на бугарското книгоиздателство "Изида".

1   1

1   1

Ова е едно од ретките дела посветени на културната дипломатија, една од поновите и најатрактивните области од дипломатијата, со која преку културни содржини и програми, државите и нивните дипломатии упатуваат пораки за своите системи на вредности, идеи, ставови, претстави, начини и култури на живеење. Едно од првите и сеопфатни истражувања во научна смисла на оваа тема, се поместени токму во оваа книга, која на македонскиот книжевен пазар појави во 2014 година.

Авторот на книгата, м-р Васко Шутаров е директор на Културно-информативниот Центар на Р. Македонија во Софија, а овој проект беше поддржан и помогнат од македонското Министерство за култура.

-На 11 април, во салонот на Културно-информативниот Центар на Р. Македонија во Софија, беше отворенасамостојна ликовна изложба на Соња Чингарова Фотева. "Мандала 2" беше насловот на изложбата, со кој преку 18 дела од различни творечки циклуси (2007-2017), се претстави Чингарова фотева, пред публиката во Софија.

1   1

1   1

Организатори на овој ликовен проект беа Музеј на Град Скопје и Културно-информативниот Центар на Р. Македонија во Софија, во чие име, директорот на Центарот Васко Шутаров и кустосот советник Дора Андова-Фотева од Музеј на Град Скопје, ја отворија изложбата.

1   1

1   1

-На 3 април, пред бројни љубители на литературата и посетители на Културно-информативниот Центр на Р. Македонија во Софија, беа промовирани шест романи на бугарски јазик, од помладата генерација македонски писатели. На оваа промоција беа претставени романите "Вишновата хроника" од Фросина Пармаковска, "Куфер за тројца" од Живко Грозданоски, "Бездомникот со златен часовник" од Вера Калин, "Црвено и бело" од Михајло Свидерски, "Безимената месечева соната" од Давор Стојановски и "Очи со боја на чевли" од Петар Андоновски. Овие дела веќе предизвикуваат интерес кај бугарската читателска публика, а во Р. Македонија беа финалисти на наградата "Роман на годината".

За авторите и нивните дела зборуваа Васко Шутаров, од име на домаќинот и иницијатор на овој проект, Културно-информативниот Центар на Р. Македонија, Пламен тотев од име на книгоиздателствата "Персеј" и "Изида" и Тања Попова, од име на преведувачите на овие дела.

1   1

1   1

-На 29 март во Културно-информативниот Центар на Р. Македонија, Јета Старова-Мехмети и Ермал Мехмети, попознати како Дуо Скупи, одржаа концерт со наслов "Македонски звуци". Во пригодни аранжмани за флејта и виолина, пред бројната публика во Софија, тие ги исполнија познатите македонски народни песни и ора: "Со маки сум се родила", "Пајдушко оро", "Се посврши Сербез Донка", "Не си го продавај Кољо чифликот", "Калајџиското оро ", "Дафино вино црвено", "Јано мори" и "Море Дончо мераклија". Овој музички материјал беше промоција на нивниот компакт диск "Mak Sounds", кој побуди исклучителен интерес кај публиката во Софија. Ова беше трет солистички настап на Дуо Скупи во Р. Бугарија, претходните години тие имаат настапувано со целовечерни концерти во Перник, Ќустендил и Софија.

1   1

1   1

-На 17 март во КИЦ на Р. Македонија во Софија, пред бројна публика, претставници на дипломатскиот кор и Министерството за култура на Р. Бугарија, беше отворена изложбата на македонскиот ликовен уметник Андријана Мациев. На изложбата насловена како "Живот во бои", беа претставени 22 дела, работени во акрил на платно и хартија.

1   1

1   1

Ова беше прва самостојна изложба на Мациев, која веќе се има претставувано пред бугарската публика на групни изложби во Варна и Созопол. За Андријана МАциев и нејзиниот творечки опус зборуваа Мирјана Крстева Массетти, ликовен уметник и директорот на Центарот Васко Шутаров, кој и ја отвори изложбата.

1   1

1   1

Културно-Информативен
Центар на Р.Македонија
e-mail:rmkic@yahoo.com
тел/факс: 029461492
ул. Обориште 7
1504 Софија

Софијa