Културно-Информативен Центар
на Р.Македонија во Софија
почетна
галерија

Работно време:
понеделник-петок
09:00-17:00 часот

Повелете,
посетете не!


 

 

Македонскиот современ скулптор Илија Аџиевски се представи пред бугарската публика со изложба на скулптури и цртежи во изложбена сала Средец на Министерството за култура на Р.Бугарија на 9 јуни. Изложбата ја отворија заменик на министертот за култура на Р.Бугарија г-дин Јавор Милошев и директорот на Националната галерија на Р Македонија г-ѓа Маја Крстевска.

Илија Аџиевски е роден во Струга 1922 година. Акдемија за ликовна уметност завршил во Загреб 1954 год, во класата на проф.Франо Кршиниќ. Автор е на голем број споменици, монументални керамички рељефи, парковски скулптури, портрети на познати личности од јавниот и културниот живот како и на во помал фомат.

   
   
                                                                           Од самата изложба

   
   
                                          Негови дела представени на изложбата

 

Културно-Информативен
Центар на Р.Македонија
e-mail:rmkic@yahoo.com
тел/факс: 029461492
ул. Обориште 7
1504 Софија