Културно-Информативен Центар
на Р.Македонија во Софија
почетна
галерија

Работно време:
понеделник-петок
09:00-17:00 часот

Повелете,
посетете не!


 

 

Во организација на Културно-Информативниот Центар на Р.Македонија во Софија и Националната галерија на Р.Македонија на 28 октомври во 18:00 часот во изложбениот салон на КИЦ се отвори изложба на современиот македонски скулптор Александар Ивановски-Карадаре. Изложбата ја отворија заменик на министертот за култура на Р.Македонија Драган Недељковиќ.

Роден е во Прилеп 1943 год. Дипломирал на Академијата за ликовни уметности во Љубљана 1968 год. Член е на Друштвото на ликовните уметници на Македонија-ДЛУМ од 1967 год.
Автор е на неколку самостојни изложби во Р.Македонија и во странство, учествувал на повеќе значајни колективни изложби во странство: Белград, Загреб, Панчево, Пореч, Мурска Собота, Будимпешта, Букурешт, Валета, Каиро, Нинберг и др.
Карадаре за своето творештво е добитник на многу награди, од кои ги издвојуваме: 1972, Струмица, награда за споменик на Гоце Делчев; 1980, награда Нерешки мајстори за скулптура, от изложбата на ДЛУМ; 1982, награда за споменикот посветен на депортирањето на Евреите, итн.

   
   
                                                                           Од самата изложба

   
   
                                          Негови дела представени на изложбата

 

Културно-Информативен
Центар на Р.Македонија
e-mail:rmkic@yahoo.com
тел/факс: 029461492
ул. Обориште 7
1504 Софија