Културно-Информативен Центар
на Р.Македонија во Софија
почетна
галерија

Работно време:
понеделник-петок
09:00-17:00 часот

Повелете,
посетете не!


 

 

Во организација на Културно-информативниот центар на Р Македонија, во соработка со Музејот на современа уметност - Скопје, а со учество на Дирекцијата – Култура на градот Софија и Националниот дворец на културата во Софија, на 2 април во 18 часот беше отворена изложба на костимографија од современиот македонски сликар Лира Грабул. Изложбата ја отворија директорот на Музејот на современа уметност Елиза Шулевска и директорот на НДК Христо Друмев

Лира Грабул е родена во Скопје, дипломирала на Факултетот за применета уметност–костимографија во Белград.
Има богато педагошко искуство, предавала на училиштето и Факултетот за применета уметност-моден дизајн, на Институтот за текстилно инжинерство, на Факултетот за драмска уметност-костимографија, во текот на 2007 година предава на Универзитетот за аудиовизуелни уметности ESRA.
Лира Грабул е автор на голем број на ревии и изложби во Р Македонија, како и на редица костимографии преку најзиниот професионален ангажман во македонските театри, МТВ, видео спотови, итн

   
   
                                                                           Од самата изложба

   
   
                                        Нејзини дела представени на изложбата

 

Културно-Информативен
Центар на Р.Македонија
e-mail:rmkic@yahoo.com
тел/факс: 029461492
ул. Обориште 7
1504 Софија