КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

ИД "Макавеј", Сојуз на бугарските писатели, Издаваштво "Бугарски писател", проект: Промоција на книгата "Дон Кихот меѓу албанците" од Али Алиу

Во организација на Културно-информативниот центар на Р. Македонија, ИД "Макавеј" од Скопје, Сојузот на бугарските писатели и Издаваштво "Бугарски писател" од Софија на 23 октомври во 18:00 часот во Галеријата-книжарница Софија-прес беше промовирана книгата "Дон кихот меѓу албанците" од академикот Али Алиу. Книгата пред бугарската читателска публика ја преставија: Николај Петев- бугарски писател и претседател на Сојузот на бугарските писатели, Николај Шопов- бугарски писател и преведувач и Бранко Цветкоски- македонски писател и критичар.

Академик Али Алиу е роден 1934 год. во Крани, Преспа. Денес важи за еден од најголемите албански литературни теоретичари и критичари. 
Автор е на над дваесетина книги со литературна критика, на неколку антологии на албанската поезија. Али Алиу долги години работи како универзитетски професор. Негови поважни книги се: "Истражувања" (есеи и критики,1970), "По стапките на литературата" (1984), "Литературни читања", "Антологија на современата албанска поезија" (2000) и многу други.
Треба да се одбележи неговата важна посредничка мисија помеѓу албанската и македонската литература и култура. Тој ги превел, анализирал и преставил на албански јазик делата на многу македонски автори, меѓу кои на Блаже Конески, Анте Поповски, Гане Тодоровски, Живко Чинго и 
многу други.

 

ИД "Макавеј", Сојуз на бугарските писатели, Издаваштво "Бугарски писател", проект: Промоција на книга "Дон Кихот меѓу албанците" од Али Алиу (фотографија)
ИД "Макавеј", Сојуз на бугарските писатели, Издаваштво "Бугарски писател", проект: Промоција на книга "Дон Кихот меѓу албанците" од Али Алиу (фотографија)
ИД "Макавеј", Сојуз на бугарските писатели, Издаваштво "Бугарски писател", проект: Промоција на книга "Дон Кихот меѓу албанците" од Али Алиу (фотографија)
ИД "Макавеј", Сојуз на бугарските писатели, Издаваштво "Бугарски писател", проект: Промоција на книга "Дон Кихот меѓу албанците" од Али Алиу (фотографија)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30