КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Проекција на документарен филм на Георги Кулишев

КИЦ на РСМ во Софија, ул. „Обориште“ 7
17 Dec 2019 - 18:00
Проекција на документарен филм на Георги Кулишев (банер)

На 17 декември 2019 година во КИЦ на РСМ во Софија ќе биде претставен и прикажан документарниот филм „Боксониера во Бојана“. Проекцијата на филмот е со почеток од 18:00 часот, а пред тоа, авторот на филмот инж. Георги Кулишев ќе ги запознае присутните со подробности околу филмот.

Тоа е филм за промената една „боксониера“ (соба со санитарен јазол), која се претвора во голем модерен апартман. Дејството се случува во софиската населба Бојана, на територијата на производствениот комплекс за филмови – Студија за играни филмови (СИФ) Бојана, во моментов американски студија Њу Бојана Филм, трезорот на Бугарската национална филмотека и ФоХар-фабрика за фотохартија, разрушена пред неколку години. Сега на местото на ФоХар е изградена модерна населба од затворен тип.

Авторот на филмот, инж. Георги Кулишев, има работено 16 години во некогашниот комплекс – 6 години во СИФ Бојана и 10 години во ФоХар – во таа зграда тогаш е сместен дел од фирмата УКВ Практика за производство на УКВ 4М радио предаватели и радиодифузери.

Филмот е дел од серијата 70 документарни филмови за архитектурата, во режија на Георги Кулишев.

Георги Кулишев е роден во 1953 година во Софија. Има завршено Технички универзитет, Звуко-студиски технологии во 1997 год. Активен е повеќе од 30 години во дејноста организација на научни форуми, во областа на акустиката и техниката за звук, музичките и филмски продукции, како и сателитска комуникација.

Share

Настани

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30