КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ В СОФИЯ
  • Македонски
  • Български

Международен театрален фестивал (МТФ) Скупи

Меѓународниот театарски фестивал (МТФ) Скупи Фестивал, е културно здружение, основано во просториите на Н.У. Албански Театар – Скопје, во ноември 2007 година. Во тоа време, се одржa првото издание под мотото „играј за да бидеш”. Година по година, минувајќи низ лавиринтите на сопственото постоење, прерасна во традиционална културна манифестација.

Фестивалот нуди поглед кон светските културни текови преку прикажување на иновативни, храбри и прогресивни претстави, како во театарскиот израз така и во способноста да поттикнат критичко размислување кон општествените и социјалните предизвици.

МТФ Скупи Фестивал се одржува секоја година во текот на првата недела од месец ноември. Постоењето на фестивалот минува низ речиси номадско патување, бидејќи својата програма ја има претставено на речиси сите театарски сцени во Скопје.

Фестивалот е воден од одборот, каде сите членови се воедно и основачи: Музбајдин Ќамили – директор, Сенко Велинов – уметнички директор и селектор, Осман Ахмети – координатор, Куштрим Бектеши и Бетим Зекири – членови.

МТФ Скупи Фестивал е поддржан од Министерството за Култура на Р.М. и Градот Скопје.

Категория: 
Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел/факс: 02 946 1492

ул. Оборище 7, 1504 София

Бюлетин

Абонирайте се за новини и събития от сайта

СИГУРНОСТ
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.

Календар

Н П В С В П С
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31