КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

ИД "Макавеј", проект: Книжевен портрет на Драги Михајловски

Во организација на Културно-информативниот центар на Р. Македонија и Друштво за издавачка дејност Макавеј - Скопје, на 5 март во 18:00 часот, во просториите на КИЦ се одржа книжевна вечер на современиот македонски писател Драги Михајловски. За творештвото на Михајловски говореја македонскиот писател и критичар Бранко Цветковски и бугарскиот писател и преведувач Здравка Итева.

Роден е 1951 год. во Битола, дипломирал и докторирал на Филолошкиот факултет во Скопје. Работи како професор на Филолошкиот факултет во Скопје на Катедрата по англиски јазик и литература. Член е на ДПМ и на Македонскиот ПЕН центар. 
Автор е на над десет книги раскази, романи ("Смртта на Дијакот", 2002 год.), книги за деца итн. Преведуван е на многу јазици, неговиот роман "Смртта на ѓаконот" за прв пат е преведен и објавен на бугарски јазик 2002 год., во издание на "Балкани" од Софија. Драги Михајловски за своето прозно творештво е награден со наградата "Стале Попов", а за преведувачката дејност со наградата "Григор Прличев".

ИД "Макавеј", проект: Книжевен портрет на Драги Михајловски (фотографија)
ИД "Макавеј", проект: Книжевен портрет на Драги Михајловски (фотографија)
ИД "Макавеј", проект: Книжевен портрет на Драги Михајловски (фотографија)
ИД "Макавеј", проект: Книжевен портрет на Драги Михајловски (фотографија)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31