КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

НУ Завод за заштита на спомениците на културата и музеј - Битола, проект: Промоција на монографијата "Патот низ времето на Хераклеа Линкестис" од Аница Ѓорѓиевска со аудиовизуелна презентација и ликовна изложба Хераклеа во делата на уметниците

Во организација на Културно-информативниот центар на Р. Македонија во Софија, во соработка со НУ Завод за заштита на спомениците на културата и музеј-Битола, на 28 април во 18 часот во просториите на КИЦ беше промовирана монографијата "Патот низ времето на Хераклеа Линкестис" од Аница Ѓорѓиевска, археолог под чие раководство се вршат ископувањата и конзервацијата на античкиот локалитет Хераклеа Линкестис. Во исто време беше отворена ликовна изложба под наслов Хераклеа во делата на уметниците, дела на македонски современи сликари инспирирани од убавините и културното богатство на Хераклеа Линкестис.

Аница Ѓорѓиевска е автор на над триесетина научни трудови, меѓу кои и неколку монографски изданија за Хераклеа. Член е на Европската асоцијација на археолози. 
Монографијата "Патот низ времето на Хераклеа Линкестис" е прва монографија во која што е прикажана целата историја на овој древен град, од раѓањето, развојот и неговото урбано замирање. Збогатено е изданието со полн колор, терминолошки речник и комплетна библиографија.
Монографијата ја промовира водечкиот македонски археолог и директор на Управата за заштита на културното наследство, Паско Кузман.

НУ Завод за заштита на спомениците на културата и музеј - Битола, проект: Промоција на монографијата "Патот низ времето на Хераклеа Линкестис" од Аница Ѓорѓиевска со аудиовизуелна презентација и ликовна изложба Хераклеа во делата на уметниците (фотографија)
НУ Завод за заштита на спомениците на културата и музеј - Битола, проект: Промоција на монографијата "Патот низ времето на Хераклеа Линкестис" од Аница Ѓорѓиевска со аудиовизуелна презентација и ликовна изложба Хераклеа во делата на уметниците (фотографија)
НУ Завод за заштита на спомениците на културата и музеј - Битола, проект: Промоција на монографијата "Патот низ времето на Хераклеа Линкестис" од Аница Ѓорѓиевска со аудиовизуелна презентација и ликовна изложба Хераклеа во делата на уметниците (фотографија)
НУ Завод за заштита на спомениците на културата и музеј - Битола, проект: Промоција на монографијата "Патот низ времето на Хераклеа Линкестис" од Аница Ѓорѓиевска со аудиовизуелна презентација и ликовна изложба Хераклеа во делата на уметниците (фотографија)
НУ Завод за заштита на спомениците на културата и музеј - Битола, проект: Промоција на монографијата "Патот низ времето на Хераклеа Линкестис" од Аница Ѓорѓиевска со аудиовизуелна презентација и ликовна изложба Хераклеа во делата на уметниците (фотографија)
НУ Завод за заштита на спомениците на културата и музеј - Битола, проект: Промоција на монографијата "Патот низ времето на Хераклеа Линкестис" од Аница Ѓорѓиевска со аудиовизуелна презентација и ликовна изложба Хераклеа во делата на уметниците (фотографија)
НУ Завод за заштита на спомениците на културата и музеј - Битола, проект: Промоција на монографијата "Патот низ времето на Хераклеа Линкестис" од Аница Ѓорѓиевска со аудиовизуелна презентација и ликовна изложба Хераклеа во делата на уметниците (фотографија)
НУ Завод за заштита на спомениците на културата и музеј - Битола, проект: Промоција на монографијата "Патот низ времето на Хераклеа Линкестис" од Аница Ѓорѓиевска со аудиовизуелна презентација и ликовна изложба Хераклеа во делата на уметниците (фотографија)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30