КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Ретроспективна изложба на Вељо Ташовски

Ретроспективна изложба од 20 дела од Вељо Ташовски на 22 април беше отворена во нашиот Културно-информативен центар во Софија. Изложбата се реализираше во соработка со НАционалната галерија на Македонија а истата минатата година беше поставена во Даут Пашин Амам во Скопје, во Битола , Велес и Штип. На отварањето пред присутните гости и семејството на сликарот Ташовски, се обратија директорот на македонскиот Центар во Софија, Васко Шутаров, кустосот на изложбата Маја Неделковска-Брзанова и Конча Пиркоска, ликовен критичар.

Вељо Ташовски е роден во 1949 година, во с. Осој, Р. Македонија. Дипломирал на Академијата за ликовни уметности во Љубљана во 1975 година во класата на проф. Габриел Ступица, а на истата Академија и магистрира во 1979 година. Бил професор на Факултетот за ликовни уметности во Скопје и декан на истиот факултет (2002-2006).

Ретроспективна изложба на Вељо Ташовски (фотографија)
Ретроспективна изложба на Вељо Ташовски (фотографија)
Ретроспективна изложба на Вељо Ташовски (фотографија)
Ретроспективна изложба на Вељо Ташовски (фотографија)
Ретроспективна изложба на Вељо Ташовски (фотографија)
Ретроспективна изложба на Вељо Ташовски (фотографија)
Ретроспективна изложба на Вељо Ташовски (фотографија)
Ретроспективна изложба на Вељо Ташовски (фотографија)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30