КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

5 Фестивал на Франкофонијата "Солеј"

Со македонската групна изложба "Конекција 2" на 3 јуни беше отворен 5 Фестивал на Франкофонијата "Солеј" во Созопол. Седум изложби, десет концерти, научни трибини и работилници, ликовна колонија, се дел од содржините на овој значаен фестивал, на кој свое учество имаат уметници од Франција, Белгија, Бугарија, Романија, Грузија, Мароко, Либан и за прв пат нашата земја. Културно-информативниот Центар на Р. МАкедонија во Софија за оваа прилика претстави дела на 11 македонски уметници, кои веќе 2 години заеднички настапуваат во концепцијата "Конекција 2" и преку нашиот Центар во Софија досега беа претставени на изложби во Велико Трново, Благоевград, Русе, Харманли, Пловдив и со две изложби во Софија.

Изложбата во Созопол ја отворија претседателот на општинскиот Совет на Созопол Красимира Германова, директорката на франкофонскиот фестивал "Солеј" Александрина Исајлова и директоррот на нашиот Центар во Софија, Васко Шутаров. За нашето прво претставување на фестивалот владееше голем интерес како о д публиката, така и од бугарските медиуми. Проектот "Конекција 2" е поддржан од нашето Министерство за култура.

5 Международен Франкофонски Фестивал "Солей" (снимка)
5Международен Франкофонски Фестивал "Солей" (снимка)
5 Международен Франкофонски Фестивал "Солей" (снимка)
5 Международен Франкофонски Фестивал "Солей" (снимка)
5 Международен Франкофонски Фестивал "Солей" (снимка)
5 Международен Франкофонски Фестивал "Солей" (снимка)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30