КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Денови на македонската литература во Ловеч

Ликовна галерија „Теофан Сокеров“
9 Jun 2021 - 18:00

По тешкиот есенско-зимски период на 2020/2021 г. и ограничувањата заради пандемијата со Ковид-19, во Клубот на културните дејци (КДК) во Ловеч започна новата културна сезона за годината.

На 8 и 9 јуни тројца од најчитаните македонски писатели ќе гостуваат во Ловеч за Денови на македонската литература. Иницијативата е на  издателство „Персеј“, сопственост на ловчалијата Пламен Тотев. Изборот на Ловеч не е случаен, затоа што издавачот на овие писатели е роден во Ловеч, многу го сака својот роден град и секогаш е подготвен да помага со иницијативи и да потпомага идеи од областа на културата.  Во наредните два дена тие ќе ги претстават своите најнови романи, излезени на бугарски јазик, и ќе се сретнат со почитувачи на литературата во градот Ловеч. КДК благодари на Општина Ловеч за поддршката, како и на нивните партнери: Регионална библиотека „Проф. Бенју Цонев“ и Уметничката галерија „Проф.Теофан Сокеров“. Настанот ќе се одржи во Уметничката галерија на 8 и 9 јуни од 18 ч.

Првиот ден – 8 јуни од 18 ч. Сашко Насев ќе ја претстави својата книгата „Средби со ѓаволот“. Амбасадор во Канада, директор на Македонскиот културно-информативен центар во Софија, професор по Драматургија во Универзитетот во Скопје, најголемиот македонски драматург, чиишто дела се поставувани на многу меѓународни сцени – тоа е Сашко Насев. Неговата книга „Средби со ѓаволот “ вклучува краток роман – предизвик кон Булгаков и „Мајсторот и Маргарита“, како и неколку разказа.

Сашко Насев е еден од најистакнатите поддржувачи на идејата да се градат мостови меѓу Бугарија и Северна Македонија во областа на културата.

Вториот ден – 9 јуни, исто од 18 ч. Винка Саздова  ќе го претстави својот роман „Вилино“. Македонската писателка разкажува за љубов и повторното откривање на животот. Интересен факт е дека една од главните хероини има бугарски прототип (Вили К’нева, сопственичка на популарното кафуле „Ајрон“ (IRON FE-26) во Ловеч, во непосредствена близост до Покриениот мост).

Винка Саздова е еден од најпродаваните писатели во Северна Македонија. Во Бугарија пред неколку години е издаван нејзиниот роман „Последниот чај“, издание на „Бард“ – исто со голем успех. Таа е сопственик на едно од најголемите издателства во Македонија – „Три“.

Јагода Михајловска Георгиева, која веќе гостувала во КДК со својот  роман „Индиговиот Бомбај“ (изд. „Персеј“), веќе се има здобиено со многу читатели во Бугарија. Нејзиниот нов роман – „Манастир Фуентарабија“ и носи нова голема награда.

Share

Настани

  • 16 Dec 2022 - 19:30

    Фестивал на авторски театар – ФАТ, организиран од Здружение „Творци“ ќе се одржи од 16 до 18 декември 2022 г. во „Топлоцентрала“ во Софија.

    Театар „Пи“ од Скопје исто така ќе земе учество во програмата на фестивалот, а целосната информација и програмата за фестивалот може да се види на следните веб адреси:...

    Топлоцентрала, Софија

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31