КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Деновите на младата македонска проза

На 27 април со изложба на книги и со трибина на која учествуваа млади белетристи од двете земји, издавачи и преведувачи започнаа "Деновите на младата македонска проза" во Софија. На трибината која ја отворија Нове Цветаноски од име на книгоиздателството "Македоника литера" и Васко Шутаров од име на домаќинот на настанот КИЦ на Р. Македонија во Софија, се дебатираше за динамизирање на книжевната соработка меѓу двете земји, стимулирање на преведувањето и мерките кои нашето Министерство за култура ги превзема на тој план. На трибината учествуваа младите македонски автори Јулијана Величковска, Фросина Пармаковска, Верче Карафилоска, Михајло Свидерски, Живко Гроздановски, Давор Стојановски и Петар Андоновски.

На покана на книгоиздателството на Софискиот Универзитет, младите македонски писатели учествуваа истата вечер на поетско читање на кое беа претставени младите бугарски поети, а свое претставување имаше Јулијана Величковска.

Деновите на младата македонска проза (снимка)
Деновите на младата македонска проза (снимка)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31