КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Друштво за издавачка дејност Макавеј – Скопје, проект: Книжевен портрет на Христо Крстевски

Во организација на Културно-информативниот центар на Р. Македонија и Друштво за издавачка дејност Макавеј – Скопје, на 25 септември во 18:00 часот, во просториите на КИЦ се одржа книжевна вечер на современиот македонски писател Христо Крстевски. За богатото уметничко дело на Крстевски говореше македонскиот писател и литературен критичар Бранко Цветковски.

Христо Крстевски е роден во 1941 год., во младоста се стекнал со музичко образование, а книжевното образование го оформил на Филозофскиот факултет во Скопје. 
Негови објавени дела се: "Жестина" (1982)- роман, "Раскази од равен" (1985), "Тереза хум" (1988)- роман, "Циганско лето" (1986)- роман, "Лавиринти" (1987)- есеи, "Нови ветришта над Равен" (1990)- раскази, "Кралица на грозоберот" (1992)- роман, "Карневалите во Македонија"- студија, "Скротителот" (1994)- раскази, "Виртуоз" (1994)- роман, "Звучна игра" (1996)- роман, "Гнила кобила" (2000)- роман, "Времеубиец" (2001)- раскази, "Равенски етиди" (2008)- раскази.

 

Друштво за издавачка дејност Макавеј – Скопје, проект: Книжевен портрет на Христо Крстевски (фотографија)
Друштво за издавачка дејност Макавеј – Скопје, проект: Книжевен портрет на Христо Крстевски (фотографија)
Друштво за издавачка дејност Макавеј – Скопје, проект: Книжевен портрет на Христо Крстевски (фотографија)
Друштво за издавачка дејност Макавеј – Скопје, проект: Книжевен портрет на Христо Крстевски (фотографија)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30