КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Друштво за издавачка дејност Макавеј – Скопје, проект: Книжевен портрет на Ким Мехмети

Во организација на Културно-информативниот центар на Р. Македонија и Друштвата за издавачка дејност Макавеј – Скопје и Мултипринт от Софија, на 11 декември во 18:30 часот, во просториите на КИЦ се одржа книжевна вечер на современиот македонски писател Ким Мехмети. За богатото уметничко дело на Мехмети говореја македонскиот писател и литературен критичар Бранко Цветковски и бугарскиот писател Николај Шопов.

Ким Мехмети е роден 1955 г. в село Грчец, Скопско, Р. Македонија. Тој е билингвален писател кој покрај на мајчиниот албански јазик пишува и објавува и на македонски јазик. 
Досега има објавено над десетина прозни дела, меѓу кои ги издвојуваме збирките разкази: "Поместени рапсодии", "Начек", "Месечев свет", "Село без гробишта", "Собирачи на овенати цвеќиња" и романите "Седум ноќи тага" и "Село на проколнатите деца". Неговите разкази са преведени на многу јазици и опфатени се во бројни избори и антологии. 
Авторот во јавноста е познат и како публицист и есеист. 

Друштво за издавачка дејност Макавеј – Скопје, проект: Книжевен портрет на Ким Мехмети (фотографија)
Друштво за издавачка дејност Макавеј – Скопје, проект: Книжевен портрет на Ким Мехмети (фотографија)
Друштво за издавачка дејност Макавеј – Скопје, проект: Книжевен портрет на Ким Мехмети (фотографија)
Друштво за издавачка дејност Макавеј – Скопје, проект: Книжевен портрет на Ким Мехмети (фотографија)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31