КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Друштво за издавачка дејност Макавеј – Скопје, проект: Книжевен портрет на писателот Санде Стојчевски, промотори: Љубомир Левчев, Петар Карангов, Бранко Цветкоски

Културно-информативниот центар на Р. Македонија и ИД Макавеј-Скопје, на 28 фебруари во 18 часот организираа Книжевна вечер со македонскиот современ писател Санде Стојчевски.

Санде Стојчевски е роден 1948 год. во Студена Бара, Кумановско. Дипломирал на Филозофскиот Факултет во Скопје. Пишува поезија, литературна критика и есеи. Објавил девет книги критики и есеи, над петнаесет книги поезија, неколку книги со одбрани творби, застапен е во многу поетски антологии. Преведен е на хрватски, полски, албански, бугарски, англиски, српски, турски итн. За извонредно богатото творештво добитник е на наградите Кочо Рацин (за книга поезија,1972 год.), Григор Прличев (за поема,1998 год.), Димитар Митрев (за критика и есеи,1999 год.) и Браќа Миладиновци(за поезија,2001 год.).

Друштво за издавачка дејност Макавеј – Скопје, проект: Книжевен портрет на писателот Санде Стојчевски, промотори: Љубомир Левчев, Петар Карангов, Бранко Цветкоски (фотографија)
Друштво за издавачка дејност Макавеј – Скопје, проект: Книжевен портрет на писателот Санде Стојчевски, промотори: Љубомир Левчев, Петар Карангов, Бранко Цветкоски (фотографија)
Друштво за издавачка дејност Макавеј – Скопје, проект: Книжевен портрет на писателот Санде Стојчевски, промотори: Љубомир Левчев, Петар Карангов, Бранко Цветкоски (фотографија)
Друштво за издавачка дејност Макавеј – Скопје, проект: Книжевен портрет на писателот Санде Стојчевски, промотори: Љубомир Левчев, Петар Карангов, Бранко Цветкоски (фотографија)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30