КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Друштво за издавачка дејност Макавеј - Скопје, проект: Трета македонска книжевна визита во Софија, книжевен портрет на Иван Чаповски, реч: Блаже Миневски

Културно-информативниот центар на Р. Македонија и Друштвото за издавачка дејност Макавеј - Скопје, во рамките на Третата македонска книжевна визита во Софија, на 15 мај во 18 часот организираа книжевен портрет на современиот македонски писател Иван Чаповски. За книжевниот опус на Чаповски зборуваше писателот Блаже Миневски

Иван Чаповски е роден 12.10 1936 год. во село Пожарско, област Меглен, Воденско. Од 1958 год. живее во Скопје каде дипломирал на Филозофскиот Факултет, специјалност Македонски јазик и историја на книжевност. За извонредно богатото творештво добитник е на наградите: 13 Ноември (за стихозбирката Убавата Разделина), Рациново признание и Стале Попов (за романите Магла и Крв на еукалиптусот), најдобра творба од реномираната издавачка куќа Мисла (за романот Змија)... Член е на Друштвото на писатели на Македонија и на Македонскиот ПЕН Центар.

Друштво за издавачка дејност Макавеј - Скопје, проект: Трета македонска книжевна визита во Софија, книжевен портрет на Иван Чаповски, реч: Блаже Миневски (фотографија)
Друштво за издавачка дејност Макавеј - Скопје, проект: Трета македонска книжевна визита во Софија, книжевен портрет на Иван Чаповски, реч: Блаже Миневски (фотографија)
Друштво за издавачка дејност Макавеј - Скопје, проект: Трета македонска книжевна визита во Софија, книжевен портрет на Иван Чаповски, реч: Блаже Миневски (фотографија)
Друштво за издавачка дејност Макавеј - Скопје, проект: Трета македонска книжевна визита во Софија, книжевен портрет на Иван Чаповски, реч: Блаже Миневски (фотографија)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31