КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

ДУО СКУПИ, проект: Концерт

Во организација на Културно-информативниот центар на Р. Македонија во Софија, на 20 октомври 2011 година, во просториите на КИЦ, се одржа концерт на ДУО СКУПИ (Јета Старова - Мехмети и Ермал Мехмети).

ДУО СКУПИ постои од 2006 година, од тогаш со голем успех настапува на значајни фестивали, манифестации и рецитали во Македонија и во странство. Добитник е на признание “DISTINGUISHED MUSICIANS” на меѓународниот натпревар во Рагуза, Италија. Во Р.Македонија,  ДУО СКУПИ е добитник на едно од најзначајните признанија во државата: Статуетка за хумани и музички активности "Мајка Тереза​​".
Јета Старова Мехмети студира и дипломира на Националниот Музички Конзерваториум "Алфред Корто", во класата на светски познатиот флејтист Пиер-Ив Арто. Магистрира на државниот универзитет "Свети Кирил и Методиј" во Скопје, под менторство на албанскиот флејтист Елвис Руди. Добитник е на бројни награди на државни и меѓународни натпревари. 
Ермал Мехмети е разноврсен музичар: виолинист, композитор и аранжер. Студира и дипломира на Академија за Уметност во Тирана, Албанија, во класата на светски познатиот виолинист и педагог проф. Ибрахим Мади. Специјализира на Националниот Музички Конзерваториум  "Алфред Корто" во Париз во класата на проф. Соланж Десанж. Добитник е на награда за најдобра композиција во Италија во 1995 година. Добитник е и на награди на фестивалите "Teens Fest" и "Nota Fest". Магистрира при Институтот за Фолклор "Марко Цепенков" во Скопје.

 

ДУО СКУПИ, проект: Концерт (фотографија)
ДУО СКУПИ, проект: Концерт (фотографија)
ДУО СКУПИ, проект: Концерт (фотографија)
ДУО СКУПИ, проект: Концерт (фотографија)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31