КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Европски ден на jазиците 2019

На 26-ти Септември 2019 година, во музејот „Земјата и луѓето“ се одржа „Европскиот ден на јазиците“. Настанот е од големо значење и ја презентира граѓанската култура во Софија. На настанот беа присутни бугарските медиуми, студенти, академската средина, дипломатскиот кор и воопшто стотици посетители. Манифестацијата „Европски ден на јазиците“ се одржа како еден вид празник на културите.

Како минатата, така и оваа година, КИЦ на РСМ имаше извонредна презентација со проекција на туристички материјали, видеа од Охрид, Крушево и други градови, перформанс на сценаристот, режисерот и актерот Ѓорѓи Ѓоргиев - Антика, рецитирање поезија на Рацин, Шопов и други, како и скромни подароци (книги, брошури и македонски пијалоци) за стотиците посетители.

На штандот беа присутни и амбасадорот на РСМ, Марјан Ѓорчев како и голем број амбасадори и директори на културни центри во Софија, а директорот на КИЦ, д-р Сашко Насев заедно со другите амбасадори и директори, беше претставен на главната бина на отвoрањето на самиот европски настан!

 

Европски ден на jазиците 2019 (фотографија)
Европски ден на jазиците 2019 (фотографија)
Европски ден на jазиците 2019 (фотографија)
Европски ден на jазиците 2019 (фотографија)
Европски ден на jазиците 2019 (фотографија)
Европски ден на jазиците 2019 (фотографија)
Европски ден на jазиците 2019 (фотографија)
Европски ден на jазиците 2019 (фотографија)
Европски ден на jазиците 2019 (фотографија)

Настани

26 Sep 2019 - 17:00
Европски ден на jазиците 2019 (банер)

Европскиот ден на јазиците, празник прогласен од Советот на Европа и поддржан од Европската унија на 6 декември 2001 година, оваа 2019 година во Софија ќе биде одбележан со манифестацијa во Националниот музеј „Земјата и луѓето“ (бул. „Черни врх“ 4) на 26 септември, со почеток од 17:00 часот...

Националниот музеј „Земјата и луѓето“, Софиja
Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30