КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Европски ден на јазиците во Софија 2018

Национален музеј „Земјата и луѓето“
26 Sep 2018 - 17:30
Европски ден на јазиците во Софија (фотографија)

По повод одбележувањето на Европскиот ден на јазиците, на 26 септември во Националниот музеј „Земјата и луѓето“ (бул. „Черни врх“ 4, Софија) со почеток од 17:30 часот, ќе се одржи манифестацијата на која ќе земат учество странските културни центри и амбасади во Софија, како и институти посветени на јазиците. Акцетнот на Европскиот ден на јазиците е ставен врз диверзитетот на јазиците во Европа и е со тема: „Јазикот – културно наследсво“. На настанот, преку предвидени игри и средби на 18 различни информативни штанда, посетителите ќе можат да научат нешто повеќе за јазиците, за кои пројавуваат интерес, а исто така ќе можат да добијат некоја од наградите.

Манифестацијата Европскиот ден на јазиците е во организација на мрежата на културните центри на земјите од Европската унија (EUNIC), во партнерство со Европската комисија, Центар за развој на човечки ресурси (HRDF); OPTIMA; Австриска амбасада во Софија; Институт за бугарски јазик, Бугарска академија на науките; Гете-институт Бугарија; Амбасада на Грузија во Република Бугарија; Институт Сервантес Софија; Италјански културен институт во Софија; Британски совет; Полски институт во Софија; Португалски културен центар „Камоеш“; Амбасада на Романија; Руски културно-информативен центар; Амбасада на Словачка во Софија; Унгарски културен институт - Софија; Амбасада на Финска во Софија; Француски институт во Бугарија; Чешки центар во Софија; Амбасада на Шведска и Културно- информативниот центар на Република Македонија во Софија.

Share

Настани

  • 10 Mar 2023 - 20:30

    Како дел од програмата на овогодишниот Софија Филм Фест ќе бидат претставени 7 филмови на филмскиот режисер Милчо Манчевски и еден филм на Теона Митевска. Програмата на македонското учество во фестивалот можете да ја проследите подолу, а целосната информација за Меѓународниот Софија Филм Фест можете да ја најдете...

    Дом на киното, ул „Егзарх Јосиф“ 37, Софија

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31