КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Изложба „Бегство од кругот“ на Петра Јовановска во Софија

Чешки центар во Софија, ул. „Г. С. Раковски“ 100
1 Mar 2022 - 18:00

На 1 март од 18 часот во Чешки центар во Софија ќе биде отворена изложбата „Бегство од кругот“ на ликовната уметница Петра Јовановска која живее и твори во Република Северна Македонија. Настанот е плод на соработка помеѓу Чешки центар, Амбасадата на Чешката република во Софија и Културно-информативниот центар на Република Северна Македонија во Софија, Амбасадата на РСМ во Софија.

Изложбата е специјално подготвена за просторот на Чешки центар во Софија. „Бегство од кругот“ е игра со кругот. Авторката користи различни медиуми како дел од експеримент, но во исто време се е синхронизирано. Петра Јовановска (*1972) е родена во Јесеник, Чешка Република. Дипломира на Факултетот за Ликовни Уметности при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, Република Северна Македонија. Има над 30 самостојни и над 300 колективни изложби низ целиот свет. Таа е носител е на бројни признанија од ликовни учества во Јапонија, САД, Австрија, Република Северна Македонија, Романија, Чешка, Франција и др. Многупати учествувала на колонии в Чешка, Полска, Република Северна Македонија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Црна гора, Србија. Член е на ДЛУМ и ICOMOS. Куратор и организатор е на различни ликовни проекти.

Кругот нема почеток, нема крај, нема аголи, нема страни. Не ограничува, покрај тоа што задава форма. Се внатре и надвор од него е во движење, тој е и нулата, од која сѐ започнува и на крај се враќа. Повикува за активност, ги симболизира временските циклуси, движењето на планетите околу Сонцето, целосноста, задоволството, концентрацијата, единството, совршенството, револуцијата и еволуцијата. Психолошки кажано, кругот ни дозволува да направиме отпечаток на себе, т.е. нашето „Јас“ во една универзална, бесконечна шема на Вселената и на тој начин да застанеме еднакви со сите живи суштества, дури со сето она кое не опкружува. Точно тоа го правам и јас, правам отпечатоци на „себе си“ – моите мисли, емоции во сликата – во кругот. Го правам тоа со посредство на различни материјали и техники, на пример преку графички техники, како линорезот и релјефен печат, колаж, фотографија, цртеж, сликарство, го проучувам бескрајното од варијантите на игра со кругот. Преку серијалност и мултипликација на една и иста форма добивам значителна динамика на сликата која е засилена од структурата.

За моето претставување во Чешки центар во Софија ја избрав како основна тема комуникацијата со геометриската форма – кругот и неговата симболика. Но, мојот уметнички израз не се заснова само на симболичните карактеристики на геометриската форма, основната намера е да ја насочам уметничката активност кон синтеза на ликовниот јазик и кон еден вид проучувачки приод кон ликовното дело. Кругот како основен мотив во моето творештво не доаѓа случајно. Доаѓа како синтеза на мојата творечка и животна филозофија, на знаењето дека кругот како совршена форма симболизира сѐ за кое како жена и уметник копнеам.

Кругот како карактеристичен симболичен мотив на мојот сопствен лик, понекогаш е впишан во квадрат – како контрастна форма, која симболизира сѐ материјално, оформувајќи нераскинлива врска меѓу духовното и материјалното.

Со своите работи се стремам кон минимализмот и универзалноста на уметничкиот јазик. /Петра Јовановска/

Share

Настани

  • 10 Mar 2023 - 20:30

    Како дел од програмата на овогодишниот Софија Филм Фест ќе бидат претставени 7 филмови на филмскиот режисер Милчо Манчевски и еден филм на Теона Митевска. Програмата на македонското учество во фестивалот можете да ја проследите подолу, а целосната информација за Меѓународниот Софија Филм Фест можете да ја најдете...

    Дом на киното, ул „Егзарх Јосиф“ 37, Софија

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31