КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Изложба "Дали и ти си мигрант ?" на Дарко Талески во КИЦ на РСМ во Софиja

ул. "Обориште" 7, Софиja
20 Jun 2019 - 18:30
Изложба "Дали и ти си мигрант ?" на Дарко Талески во КИЦ на РСМ во Софиja (банер)

Уметноста на Талески слободно може да се дефинира како ангажирана бидејќи во неговото творештво тој реагира на карактеристични и несекојдневни ситуации, кои ја опишуваат човековата состојба и зборува во име на оној кој е немоќен. Како реакција на светската бегалска криза, уметникот Дарко Талески создал видео, кое го носи насловот „Да им помогнеме на бегалците“. Посакувајќи да го искаже сопствениот револт, тој го креирал своето дело, едноминутно видео, и истото го прикажал во Музејот на современа уметност во Тајва.

Идеите и концептите за прифаќање и разбирање на другиот и понатаму го поттикнуваат уметникот да создава и твори. Стремејќи се кон севкупно опфаќање на сложената тема - МИГРАЦИЈАТА, во изложбата „Дали и ти си мигрант?“, Талески се обидува да ја прераскаже животната приказна на неколку прилепски уметници, со надеж дека темата ќе ја приближи до сите нас. Пред се, мотивот на уметникот е да ги поттикне и да ja разбуди емпатијата и сочуствителноста претствувајќи ги, преку колажи од фотографии, пишани извори, писма и изјави, животите на 5 прилепски уметници во форма на постери, кои гледачот може индивидуално да ги доживее со користење на современа технологија и можностите на продолжената реалност (augmented reality).

Автор на изложбата е Дарко Талески, кој што ни ја пренесува приказната на 5 локални прилепски уметници поврзани со темата миграција.

Уметници чии што приказни се пренесени во анимираните постери се: Дарко Талески, Васил Костов, Лепа Милошевска, Јасмина Руневска и Ферди Булут.

 

Дарко Талески е роден во Прилеп, Северна Македонија. Завршил факултет за ликовна уметност во Велико Трново, Бугарија каде што и магистрирал медиум и реклама во 2006 г. Од 2005 година работи како наставник по ликовно образование. Има учествувано на повеќе изложби во Северна Македонија, Бугарија, Англија, Мозамбиг, Германија, БиХ, САД, Канада, Австрија, Тајван, Франција. Неговиот едноминутен филм „Носталгија за уметност“ е прикажан на берлинскиот институт за уметност во 2013 г., на Торонто Урбан Филм фестивал 2013 г. и во музејот на современа уметност во Тајпеј 2015 г. Неодамна ја открива неговата состојба на кожата т.н. skin writing (пишување на кожа) и започнува да го користи сопственото тело како медиум за ликовно изразување, цртајќи на сопствената кожа.

Share

Настани

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31