КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Изложба "Космичкиот еротизам на струната и облината"

На 26 Ноември во Културно-информативниот Центар на Р. Македонија во Софија беше отворена изложбата "Космичкиот еротизам на струната и облината" од ликовната уметница Тања Таневска.

Таневска дипломира на Факултетот за ликовни уметности во Скопје во класата на проф. Рубенс Корубин во 1996г, член е на ДЛУМ од 1997, учесник на десетици самостојни и преку 180 групни ликовни изложби во земјата и странство, како и и на преку 35 домашни и меѓународни ликовни колонии. Добитник на неколку значајни домашни награди во организација на ДЛУМ, како и награда од Интернационалното биенале на мал формат во Рацибор, Полска.

За нејзината концепција "Космичкиот еротизам на струната и облината" која беше претставена во Софија, Венко Андоновски пишува дека "гледајќи ги овие колажи, вие ја слушате космичката музика на боите, на формите, но и на материјалот: можете да ја допрете со прсти таа вселенска музика на космичките струни".

Изложбата на Тања Таневск во Софија ја отвори директорот на КИЦ на Р.Македонија во Софија Васко Шутаров а проектот беше целосно поддржан од нашето Министерство за култура.

Изложба "Космичкиот еротизам на струната и облината" (снимка)
Изложба "Космичкиот еротизам на струната и облината" (снимка)
Изложба "Космичкиот еротизам на струната и облината" (снимка)
Изложба "Космически еротизъм на струната и формата" (снимка)
Изложба "Космически еротизъм на струната и формата" (снимка)
Изложба "Космически еротизъм на струната и формата" (снимка)
Изложба "Космически еротизъм на струната и формата" (снимка)
Изложба "Космически еротизъм на струната и формата" (снимка)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30