КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Изложба на художничката Вана Урошевиќ

Пред голем број љубители на ликовната уметност, на 25 Февруари во КИЦ на Р. Македонија беше отворена изложбата со наслов "Невидливиот медиум на чудесното" на познатата македонска уметница Вана Урошевиќ. Нашата уметница за оваа прилика се претстави со 54 дела работени со вез на рачно обоена свила и во најголем дел неизложувани досега. Изложбата се реализираше во соработка со Музеј на современа уметност и со поддршка на нашето Министерство за култура. Изложбата ја отворија Васко Шутаров и Елиза Шулевска а посетителите во Софија можеа да ја видат до 19 март.

Вана Урошевиќ има завршено Академија за ликовни уметности во Белград (1984), магистрирано исто така во Белград (1987) остварено студиски престој во Париз (1987) и специјализирано во Венеција (1989). Беше македонски претставник на 50 Биенале во Венеција, има остварено бројни самостојни и групни изложби и е добитник на значајни домашни и меѓународни ликовни награди.

Изложба на художничката Вана Урошевиќ (снимка)
Изложба на художничката Вана Урошевиќ (снимка)
Изложба на художничката Вана Урошевиќ (снимка)
Изложба на художничката Вана Урошевиќ (снимка)
Изложба на художничката Вана Урошевиќ (снимка)
Изложба на художничката Вана Урошевиќ (снимка)
Изложба на художничката Вана Урошевиќ (снимка)
Изложба на художничката Вана Урошевиќ (снимка)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30