КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Изложба на Илија Кавкалески-Кавкале

На 29 Април во КИЦ на Р. Македонија во Софија беше отворена првата самостојна изложба од акварели на нашиот познат уметник Илија Кавкалески-Кавкале. Во Софија, Кавкалески се претстави со 20 дела, кои предизвикаа внимание кај посетителите на нашиот Центар ов Софија. За делото и уметничкиот пат на Илија Кавкалески зборуваа директорите на Македонскиот културен Центар и Националната галерија на Македонија, Васко Шутаров и Маја Неделкоска-Брзанова, како и Љубчо Маленков, виш кустос. Проектот е целосно подржан од нашето Министерство за култура.

Илия Кавкалески е роден во Прилеп во 1932 г. Завршува Училиште за применета уметност во Скопје во 1953 година и дипломира на Факултетот за применети уметности воБелград во 1957 година. Во својата долга професионална кариера работи и како сликар-конзерватор на икони, а бил доцент на Факултетот за ликовни уметности во Скопје, во насоките по конзервација и реставрација.

Член е на Друштвото за ликовни уметници на Македонија, а во 2004 г. и член на Уметничкиот совет на Друштвото на ликовни уметници. Има реализирано многу самостојни изложби низ Македонија и Словенија и е носител на бројни ликовни награди за своето творештво.

Изложба на Илија Кавкалески-Кавкале (снимка)
Изложба на Илија Кавкалески-Кавкале (снимка)
Изложба на Илија Кавкалески-Кавкале (снимка)
Изложба на Илија Кавкалески-Кавкале (снимка)
Изложба на Илија Кавкалески-Кавкале (снимка)
Изложба на Илија Кавкалески-Кавкале (снимка)
Изложба на Илија Кавкалески-Кавкале (снимка)
Изложба на Илија Кавкалески-Кавкале (снимка)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30