КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Изложба на репродукции на средновековни фрески

На 26 мај во Културно-информативниот Центар на Р. Македонија во Софија беше отворена изложба на репродукции на средновековни фрески, од колекцијата на Музеј на Македонија. Пред бројна публика и претставници од дипломатскиот кор, изложбата за отворена ја прогласија директорот на македонскиот Центар во Софија Васко Шутаров и директорката на Музеј на Македонија Мирјана Нинчовска. Автори на изложбата беа Марија Мурџева и Орце Ниневски.

На изложбата беа претставени 22 репродукции на фрески, кои датираат од периодот меѓу 10 и 14 век, а најстарата од нив е од црквата Св. 15 Тивериополски маченици и потекнува од 10 век. Фреските беа со препознатливи мотиви и композиции од Стариот и Новиот завет, литургиски сцени, ликови на црковни поглавари, просветители, локални светители, делови од нивните житија, поетски илустрации, теми со дидактичка порака, ктиторски композиции од Св. Софија во Охрид, Св. Ѓорѓи- Курбиново, Св. Димитрија - Варош, Св. Никола-Варош, Св. ПАнтелејмон - Нерези, Св. Богородица-Дивје, Св. Богородица - Перивлепта Охрид, Св. Ѓорѓи- Старо НАгоричане, Св. Богородица-Елеуса Вељуса.

Изложба на репродукции на средновековни фрески (снимка)
Изложба на репродукции на средновековни фрески (снимка)
Изложба на репродукции на средновековни фрески (снимка)
Изложба на репродукции на средновековни фрески (снимка)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30