КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Изложба „Сликарството на Ликовната академија во Штип“ во КИЦ на Северна Македонија во Софија

На 18 април 2024 во галеријата на КИЦ на Северна Македонија беше отворена изложбата „Сликарството на Ликовната академија во Штип“, на која беа претставени ликовни дела од поранешни и сегашни студенти во оваа високообразовна институција.

Изложбата официјално беше отворена од проф. д-р Дејан Мираковски, ректор на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип. Пред прогласувањето на изложбата за отворена, Н.Е. Агнеза Руси Поповска амбасадор на Северна Македонија во Бугарија им посака на присутните срдечно добредојде и ја најави содржината од официјалниот дел.

Д-р Иво Пецов, кој се погрижи за организацијата и селекцијата од ликовни дела, темелно ја запозна публиката со иницијативата за организирање на оваа изложба. Тој ги посочи етапите на организацијата и методологијата со кој се постигна крајниот изглед на изложбата.

Деканот на Ликовната академија проф. д-р Петар Намичев исто така се обрати кон бројната публика во македонскиот КИЦ во Софија, а откако изложбата беше официјално отворена, претставниците од Ликовната академија и Ректорот разменија свои контакти со претставниците од Националната Ликовна академија во Софија.

Позитивната и пријателска атмосфера, освен домаќините, ја создадоа и пријателите на КИЦ во Софија, културните дејци, ликовни уметници, музичари и македонци кои живеат во Софија.

Настани

18 Apr 2024 - 18:30

Во галеријата на Културно-информативниот центар на Република Северна Македонија во Софија на 18 април (четврток) 2024, со почеток од 18:30 часот, ќе биде отворена ликовната изложба „Сликарството на Ликовната академија во Штип“.

На изложбата ќе бидат претставени дела кои се настанати во Ликовната академија при...

КИЦ на РСМ во Софија, ул. „Обориште“ 7
Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31