КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български
Македонски

Изложба „Златната рипка и потомокот“ на Михаела Јовановска

ул. „Обориште“ 7, Софија
13 Sep 2018 - 18:30
Златната рипка и потомокот - изложба на Михаела Јовановска

Самостојната изложба „Златната Рипка и потомокот“ на Михаела Јовановска ќе биде отворена на 13 септември (четврток), со почеток од  18:30 часот.

Михаела Јовановска е вработена во НУ Национална галерија на Македонија како соработник за визуелни уметности и дизајн. Додипломски студии завршила на Факултетот за ликовни уметности во Скопје. Се изразува во различни медиуми од кои најчеста е уметничката инсталација. Нејзините дела се изложувани во повеќе групни и четири самостојни изложби во Македонија и странство, вклучувајки ги  MC Gallery во Њујорк, Прима центар во Берлин, КИЦ во Софија, галерија Лауба во Загреб, Миодраг Дадо Џуриќ во Цетиње, Мала станица - НУ НГМ во Скопје, Биенале на млади - МСУ во Скопје.

 

Накратко за изложбата и делата од авторката:

Делата раскажуваат процес на промена на просторот кој овозможува една приказна да има одреден приказ или основа за замисла на одредена состојба. Секое прераскажување се прилагодува на дадените насоки со желба да се пренесе форма на лична замисла. Своето гледиште и мислење за тоа што се смета дека е клучно обликува приказна налик на реалната ситуација. Автотската смисла го дополнува реалното креирајќи увид на трансформација на првичната перцепција.

Изложбата „Златната Рипка и потомокот“ содржи дела создадени во комбинирана техника со користење на акрил, принт врз пластична фолија , плексиглас, епоси смола и т.н.

Share

Настани

  • 26 Sep 2018 - 17:30
    Европски ден на јазиците во Софија (фотографија)

    По повод одбележувањето на Европскиот ден на јазиците, на 26 септември во Националниот музеј „Земјата и луѓето“ (бул. „Черни врх“ 4, Софија) со почеток од 17:30 часот, ќе се одржи манифестацијата на која ќе земат учество странските културни центри и амбасади во Софија, како и институти посветени на јазиците....

    Национален музеј „Земјата и луѓето“

За КИЦ на РМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот на КИЦ на РМ

Календар

S M T W T F S
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30