КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Книгата „Вештица“ од Венко Андоновски на Дванаесеттата Европска Ноќ на Литературата

На 27 септември 2023 во Софија, како и во други градови во Бугарија, се одржа Европската ноќ на литературата, организирана од странските културни центри и амбасади во Бугарија, во соработка со Европската комисија и Општината на главниот град Софија.

Македонското место за читање („гнездо“) во Централното фоаје на Националниот студентски дом, каде што актерите Игор Дамјанов и Иван Тодоров читаа делови од книгата „Вештица“ на Венко Андоновски беше посетено од голем број љубители на литературата. Кратките делови од книгата предадоа информација на публиката за квалитетите и достоинствата на големиот македонски писател Венко Андоновски. Македонското место за читање беше едно од најпосетените, а посетителите покажаа несомнено огромен интерес кон ова литературно дело.

Публиката на секој половина час се променуваше, за да посети некое од местата на кои се читаше избрана книга. Од вкупно 21 неоддалечени места за читање („гнезда“), секој посебен посетител можеше да присуствува на најмногу 7 места, за времето на одржување на настанот од 18 до 21:30 часот.

Настани

27 Sep 2023 - 17:00

На 27 септември 2023 (среда) во Софија ќе се одржи Европската ноќ на литературата, организирана од амбасадите и странските културни центри во Бугарија, во соработка со Европска комисија и Општина на главниот град Софија.

На настанот кој ќе се одвива во централниот дел во Софија ќе бидат претставени најново...

пл. „Народно собрание“ 10 Софија, Национален студентски дом, Централното фоаје, кат 1
Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30