КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български
Македонски

Книжевен портрет на Венко Андоновски

Словото и настапот на проф.др Венко Андоновски на Факултетот за словенски филологии на Софискиот Универзитет, заврши со големи аплаузи од присутните посетители. Бројни професори и студенти, писатели, литературни критичари и почитувачи на големиот македонски писател, бе дел од претставувањето на книжевниот портрет на Венко Андоновски, на кое свое учество имаа проф. др. Панајот Караѓозов-декан на Факултетот за словенски филологии, Васко Шутаров-директор на КИЦ на Р. Македонија во Софија и театарскиот режисер Владлен Александров. Фрагменти од "Папокот на светот" и "Бунтот во домот за старци" читаа актерите Албена Колева и Стојан Алексиев а во музичкиот дел од програмата настапи македонската харфистка Сара Костадиновска.

Венко Андоновски во своето обраќање се осврна на македонската и балканските литератури во рамките на современите литературни текови, зборувајќи низ сопствениот творечки опус за тенденциите, подемите и пробоите на литературите и на Р. МАкедонија и останатите балкански литератури.

Венко Андоновски имаше работна средба со колеги професори од Факултетот за словенски филологии, како и средби со големите бугарски писатели, Љубомир Левчев и Георги Господинов.

Книжевен портрет на Венко Андоновски (снимка)
Книжевен портрет на Венко Андоновски (снимка)
Книжевен портрет на Венко Андоновски (снимка)
Книжевен портрет на Венко Андоновски (снимка)

Настани

Share

За КИЦ на РМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.

Календар

S M T W T F S
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30