КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Книжевна вечер со Богомил Ѓузел и Лилјана Дирјан

На 29 Септември Културно-информативниот Центар на Р. Македонија во Софија беше домаќин на книжевната вечер посветена на Лилјана Дирјан и академик Богомил Ѓузел. За големиот книжевен опус на овие две значајни и големи писателски имиња, зборуваа проф. др. Елизабета Шелева од Филолошкиот факултет при Универзитетот Св.Кирил и Методиј во Скопје, проф. др. Александар Шурбанов од Катедрата по англиски јазик на Софискиот Универзитет, проф. др. Светозар Игов од Институтот за литература при Бугарската Академија на науките и Цветанка Еленкова, бугарска поетеса и преведувач на делото на Богомил Ѓузел, на бугарски јазик. На книжевната вечер беа претставени и двете стихозбирки издадени на бугарски јазик, "Со невидливиот сокол на рамото" од Лилјана Дирјан и "Остров на копното" од академик Ѓузел. Стихови читаше актерот Иван Калошев.

Книжевната вечер ја организира КИЦ на Р. Македонија во Софија во соработка со Независните писатели на Македонија и со поддршка на Министерството за култура на Р. Македонија.

Книжевна вечер со Богомил Ѓузел и Лилјана Дирјан (снимка)
Книжевна вечер со Богомил Ѓузел и Лилјана Дирјан (снимка)
Книжевна вечер со Богомил Ѓузел и Лилјана Дирјан (снимка)
Книжевна вечер со Богомил Ѓузел и Лилјана Дирјан (снимка)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30