КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Концерт "Вечер на македонски автори" на Златка Митева - флејта и Наташа Трбојевиќ - пијано

На 26 октомври, во концертната сала на Музеј Борис Христов во Софија се одржа концерт со наслов "Вечер на македонски автори", на кој беа изведени дела за флејта и пијано од македонски композитори од неколку генерации. На концертот настапија Златка Митева-флејта и Наташа Трбојевиќ-пијано. Во Програмата беа вклучени дела од Стојан Стојков, Гоце Гавриловски, Валентина Велкова-Трајановска, А. Мелоти, Томислав Зографски, Љубомир Бранѓолица и Трајко Прокопиев. Настанот го отвори г-дин Ненад Младеновиќ, претставник на Амбасадата на Р. Македонија во Софија.

Златка Митева дипломирала на Националната музичка академија "Панчо Владигеров" во Софија, каде што и магистрирала во класата на проф. Лидија Ошавкова. Вонреден професор по флејта е на Универзитетот "Гоце Делчев" во Штип.

Наташа Трбојевиќ дипломирала на Факултетот за музичка уметност во Скопје, во класата на проф. Лепша Пиперковска, а магистрирала во класата на проф. Евушка Трпкова-Елезовиќ. Од 2016 година е доцент на Музичката академија на Универзитетот "Гоце Делчев" во Штип.

Настанот е подржан од Министерството за култура на Република Македонија.

Концерт "Вечер на македонски автори" на Златка Митева - флејта и Наташа Трбојевиќ - пијано (фотографија)
Концерт "Вечер на македонски автори" на Златка Митева - флејта и Наташа Трбојевиќ - пијано (фотографија)
Концерт "Вечер на македонски автори" на Златка Митева - флејта и Наташа Трбојевиќ - пијано (фотографија)
Концерт "Вечер на македонски автори" на Златка Митева - флејта и Наташа Трбојевиќ - пијано (фотографија)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30