КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Културно-информативен центар - Скопје, проект: Изложба на слики на Цане Јанкуловски

Во организација на Културно-информативниот центар на Р. Македонија и КИЦ од Скопје, на 8 септември во 18:30 часот, во просториите на КИЦ беше отворена изложбата на современиот македонски сликар Александар Јанкуловски-Цане. Изложбата ја отвори преставник на КИЦ-Скопје, Емил Шулајковски.

Александар Јанкуловски е роден 1936 год. во Прилеп. Завршил Уметничкото училиште, а дипломирал на Факултетот за ликовни уметности при Универзитетот “Св. Кирил и Методиј“, оддел сликарство.
Карактеристично за сликарството на Јанкуловски уште на самиот почеток, е фактот што тој ги отфрла сите дотогашни стандарни стилови во сликарството, започнувајќи да гради слики со несликарски материјали: бакар, градежни вреќи, пилевина, пепел, огледало, боја..., и останати материјали - дотогаш незастапени во сликарството во Македонија.
Јанкуловски има над петнаесеттина самостојни изложби, изложувајќи самостојно и групно во Македонија, на ексјугословенските простори, Европа и светот. 
Учесник и раководител на ликовни колонии во Македонија и Европа. За своето творештво, добитник е на бројни награди и високи општествени признанија.

Културно-информативен центар - Скопје, проект: Изложба на слики на Цане Јанкуловски (фотографија)
Културно-информативен центар - Скопје, проект: Изложба на слики на Цане Јанкуловски (фотографија)
Културно-информативен центар - Скопје, проект: Изложба на слики на Цане Јанкуловски (фотографија)
Културно-информативен центар - Скопје, проект: Изложба на слики на Цане Јанкуловски (фотографија)
Културно-информативен центар - Скопје, проект: Изложба на слики на Цане Јанкуловски (фотографија)
Културно-информативен центар - Скопје, проект: Изложба на слики на Цане Јанкуловски (фотографија)
Културно-информативен центар - Скопје, проект: Изложба на слики на Цане Јанкуловски (фотографија)
Културно-информативен центар - Скопје, проект: Изложба на слики на Цане Јанкуловски (фотографија)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31