КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Литературното дело на академик Митко Маџунков

На 16 Април, во Културно-информативниот Центар на Р. Македонија во Софија во соработка со ИД "Макавеј" од Скопје, беше претставено големото литературно дело на академик Митко Маџунков. За неговиот книжевен опус зборуваа Бранко Цветкоски, проф. Венко Андоновски и Николај Шопов, писател и преведувач од Бугарија. Гостите и академик Маџунков пред публиката во Македонскиот културен Центар ги поздрави и претстави директорот Васко Шутаров. Проектот е целосно поддржан од нашето Министерство за култура.

Академик Маџунков е роден во Струмица, 1943 год, каде завршува основно и средно образование. Завршува Филолошки факултет во Белград, каде долги години живее и работи. Има објавено дваесетина збирки раскази, романи и драми и добитник е на десетина значајни домашни и странски литературни награди. Неговиот последно објавен роман "Птиците од ланските гнезда", беше прогласен за роман на годината во 2013 година и македонски кандидат за наградата "Балканика"

Литературното дело на академик Митко Маџунков (снимка)
Литературното дело на академик Митко Маџунков (снимка)
Литературното дело на академик Митко Маџунков (снимка)
Литературното дело на академик Митко Маџунков (снимка)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31