КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Македонско учество на Фестивал на Франкофонијата во Созопол

Од 3-8 јуни, во Созопол се одржа Шестиот Фестивал на Фрнкофонијата "Солеј". Годинава свое учество на Фестивалот и свои културни програми освен нашата земја, имааФранција, Белгија, Романија, Грузија, МАроко, Либан, Турциј и домаќинот Бугарија. Домаќин и организатор на фестивалот и ова година беше г-ѓа Александра Исајлова, а главен покровител Општина Созопол.

6 јуни помина исцело во знакот на македонската култура. Најпрво, во 14,00 часот во просториите на Советот на Општина Созопол, директорот на македонскиот Културноинформатицен Центар во Софија Васко Шутаров заедно со проф. Димитар Веселинов од Софискиот Универзитет одржаа предавање за дипломатскиот протокол. Во вечерните часови, во Археолошкиот Музеј на Созопол беше отворена ликовната изложба "Конекција 2", на која беа представени дела на македонски ликовни уметници кои живеат, работат или студираат во Бугарија. Годинава, специјално за Фестивалот авторите подготвија дела со француска тематика. Пред бројна публика, претставници на дипломатскиот кор и голем медиумски интерес, беа представени дела од уметниците Перица Георгиев, Зоран Мише, Горан Тричкоски, Иво Пецов, Павел Целкоски, Марјан Ѕингаров, Јана Луловска, Слободан Милошески, Адриана Јованоска, Ице Огненовски, Иван Стоименов, Јовица Миленов и Маријана Иванова.

Во истиот простор во 20,00 часот, концерт за виолина и пијано во полна сала, одржаа Момчило Куфојанакис и Весна АнгеловаХристова. НА програмата беа исполнети дела од Јоханес Брамс, Лудвиг Ван Бетовен, Камиј Сен Санс и Јожен Изаи.

Во рамките на Фестивалот на Франкофонијата "Солеј" во Созопол, се одржа и меѓународна ликовна колонија на која за прв пат учествуваа и македонски ликовни уметници. Свои дела инспирирани од поднебјето на Созопол на 7 јуни изложуваа Мирјана Крстева-Масети, Андријана Мациев, Иво Пецов и Марјан Ѕингаров.

Македонско учество на Фестивал на Франкофонијата во Созопол (снимка)
Македонско учество на Фестивал на Франкофонијата во Созопол (снимка)
Македонско учество на Фестивал на Франкофонијата во Созопол (снимка)
Македонско учество на Фестивал на Франкофонијата во Созопол (снимка)
Македонско учество на Фестивал на Франкофонијата во Созопол (снимка)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30