КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Меѓународна изложба „Без дистанца” во Русе

На 18 октомври 2022 во Уметничката галерија во градот Русе, Бугарија, се отвори меѓународната ликовна изложба „Без дистанца“, во која се претставени дела од македонски и бугарски ликовни уметници. Изложбата се реализира во соработка меѓу институциите: Уметничка Галерија – Русе, Центар за култура „Трајко Прокопиев” – Куманово, КИЦ на РСМ во Софија. Проектот е потпомогнат од бугарскиот Национален фонд за култура.

Македонските учесници во изложбата се претставија со по две свои дела, тоа се авторите: Жаклина Глигориевска – Кочоска, Зоран Арсовски – Бабата, Иво Пецов, Марија Величковска, Марија Трпеска, Марјан Sингаров, Петра Јовановска, Симона Јакимовска, Трајче Блажевски, Фехим Хусковиќ. Бугарските автори, исто така, се претставија со по две свои дела, тоа се авторите: Валентин Георгиев, Виргинија Пенчева, Вјара Гунева, Георги Пасев, Гошо Георгиев, Златка Стојкова, Ива Станева, Ирена Парашкевова, Красимира Кирилова и Тања Пасева.

Вечерта на отворањето на изложбата се случи и поетски перформанс, во кој поети од градот Русе читаа поезија, инспирирана од избрани ликовни дела од изложбата. Свое учество зедоа поетите: Јавор Цанев, Лилија Рачева, Нели Пигулева, Мира Душкова, Ана Димитрова.

Настанот, во присуство на ликовните уметници, поети и многубројна публика, го отворија директорката на галеријата во Русе г-ѓа Елена Великова и директорот на Центарот за култура во Куманово г-н Сашо Тодоровски.

На 19 октомври, повторно од 18:00 часот, во галериското пространство на изложбата се случи импровизиран театарски перформанс „ВидиНа без дистанца!“, кој создаде „жива инсталација“ на творбите, со учество на актерите: Деница Дончева, Мартин Пашов, Димитар Пишев, Љубен Русенски, Светлина Станчева, Радинела Тотева, Ивета Маринова, со режисер Ивајло Ненов.

 

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30