КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Младински културен центар - Скопје, проект: Венеција виа МКЦ

Во организација на Културно-информативниот центар на Р. Македонија, во соработка со Младинскиот културен центар од Скопје и Министерството за култура на Р. Бугарија, на 30 октомври во 18:00 часот, во галерија Средец во Софија беше отворена изложба под наслов Венеција виа МКЦ. Изложбата ја отворија зам.министерот за култура на Р. Бугарија Димитар Дерелиев и директорот на МКЦ – Скопје, Борис Момироски.

Изложбата Венеција виа МКЦ претставува селекција на дел од актуелното творештво на македонски уметници што партиципираа во комплексната приказна за македонската сцена од осумдесеттите и деведесеттитете години на минатиот век и од првите осум од новиот милениум. 
Опфатено е учеството на уметниците во периодот по осамостојувањето на Македонија како независен државен ентитет. Неоспорен е фактот дека повеќемина од нив, лансирани од МКЦ, кој имаше слух и ги антиципираше овие идни врвни носители на ликовната сцена во РМ и во странство, ја имаа честа да ја претставуваат Републиката во Венеција на Ликовното биенале и неговите придружни манифестации.

Младински културен центар - Скопје, проект: Венеција виа МКЦ (фотографија)
Младински културен центар - Скопје, проект: Венеција виа МКЦ (фотографија)
Младински културен центар - Скопје, проект: Венеција виа МКЦ (фотографија)
Младински културен центар - Скопје, проект: Венеција виа МКЦ (фотографија)
Младински културен центар - Скопје, проект: Венеција виа МКЦ (фотографија)
Младински културен центар - Скопје, проект: Венеција виа МКЦ (фотографија)
Младински културен центар - Скопје, проект: Венеција виа МКЦ (фотографија)
Младински културен центар - Скопје, проект: Венеција виа МКЦ (фотографија)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30