КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Музеј на град Кратово, проект: Историска изложба Кратово низ вековите

Во организација на Културно-информативниот центар на Р. Македонија и Музејот на град Кратово, на 8 декември во 18:00 часот, во просториите на КИЦ беше отворена историска изложба под наслов "Кратово низ вековите". Изложбата ја отворија раководителите на проектот, директорот на Архивот на Р. Македонија проф. д-р Зоран Тодоровски и м-р Мирјана Нинчовска.

Изложбата е резултат на повеќегодишен истражувачки проект на Музејот за кој што се користени материјали од архивите, библиотеките и музеите на Р. Македонија и Р. Бугарија. На изложбата е опфатен, низ фотографии и документи, најголем дел од богатото историско, духовно и културно минато на градот Кратово кој во својата многувековна историја како резултат на повеќе цивилизации и култури добивал различни имиња.
Во документите е презентирана  богатата духовна и книжевна дејност во скрипториумите на Лесновскиот манастир, на Кратовската книжевна школа како една од најзначајните, житието на заштитникот на градот и маченик за христјанската вера Св.Ѓорѓи Кратовски. Опфатен е и периодот на организираната борба, востанија, против османлиското владеење, како и периодот на формирањето на револуционерен комитет на Македонската револуционерна организација.

Музеј на град Кратово, проект: Историска изложба Кратово низ вековите (фотографија)
Музеј на град Кратово, проект: Историска изложба Кратово низ вековите (фотографија)
Музеј на град Кратово, проект: Историска изложба Кратово низ вековите (фотографија)
Музеј на град Кратово, проект: Историска изложба Кратово низ вековите (фотографија)
Музеј на град Кратово, проект: Историска изложба Кратово низ вековите (фотографија)
Музеј на град Кратово, проект: Историска изложба Кратово низ вековите (фотографија)
Музеј на град Кратово, проект: Историска изложба Кратово низ вековите (фотографија)
Музеј на град Кратово, проект: Историска изложба Кратово низ вековите (фотографија)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30