КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Национална галерија на Македонија, проект: Изложба на скулптури од Александар Ивановски-Карадаре

Во организација на Културно-информативниот центар на Р. Македонија во Софија и Националната галерија на Р. Македонија на 28 октомври во 18:00 часот, во изложбениот салон на КИЦ се отвори изложба на современиот македонски скулптор Александар Ивановски-Карадаре. Изложбата ја отворија заменик на министертот за култура на Р. Македонија Драган Недељковиќ.

Роден е во Прилеп 1943 год. Дипломирал на Академијата за ликовни уметности во Љубљана 1968 год. Член е на Друштвото на ликовните уметници на Македонија-ДЛУМ од 1967 год.
Автор е на неколку самостојни изложби во Р. Македонија и во странство, учествувал на повеќе значајни колективни изложби во странство: Белград, Загреб, Панчево, Пореч, Мурска Собота, Будимпешта, Букурешт, Валета, Каиро, Нинберг и др. 
Карадаре за своето творештво е добитник на многу награди, од кои ги издвојуваме: 1972, Струмица, награда за споменик на Гоце Делчев; 1980, награда Нерешки мајстори за скулптура, от изложбата на ДЛУМ; 1982, награда за споменикот посветен на депортирањето на Евреите, итн.

Национална галерија на Македонија, проект: Изложба на скулптури од Александар Ивановски-Карадаре (фотографија)
Национална галерија на Македонија, проект: Изложба на скулптури од Александар Ивановски-Карадаре (фотографија)
Национална галерија на Македонија, проект: Изложба на скулптури од Александар Ивановски-Карадаре (фотографија)
Национална галерија на Македонија, проект: Изложба на скулптури од Александар Ивановски-Карадаре (фотографија)
Национална галерија на Македонија, проект: Изложба на скулптури од Александар Ивановски-Карадаре (фотографија)
Национална галерија на Македонија, проект: Изложба на скулптури од Александар Ивановски-Карадаре (фотографија)
Национална галерија на Македонија, проект: Изложба на скулптури од Александар Ивановски-Карадаре (фотографија)
Национална галерија на Македонија, проект: Изложба на скулптури од Александар Ивановски-Карадаре (фотографија)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30