КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Национална галерија на Македонија, проект: Ретроспективна изложба на скулптури од Илија Аџиевски

Македонскиот современ скулптор Илија Аџиевски се представи пред бугарската публика со изложба на скулптури и цртежи во изложбена сала Средец на Министерството за култура на Р. Бугарија на 9 јуни. Изложбата ја отворија заменик на министертот за култура на Р. Бугарија, г-дин Јавор Милошев и директорот на Националната галерија на Р. Македонија, г-ѓа Маја Крстевска.

Илија Аџиевски е роден во Струга 1922 година. Акдемија за ликовна уметност завршил во Загреб 1954 год, во класата на проф.Франо Кршиниќ. Автор е на голем број споменици, монументални керамички рељефи, парковски скулптури, портрети на познати личности од јавниот и културниот живот како и на во помал фомат.

 

Национална галерија на Македонија, проект: Ретроспективна изложба на скулптури од Илија Аџиевски (фотографија)
Национална галерија на Македонија, проект: Ретроспективна изложба на скулптури од Илија Аџиевски (фотографија)
Национална галерија на Македонија, проект: Ретроспективна изложба на скулптури од Илија Аџиевски (фотографија)
Национална галерија на Македонија, проект: Ретроспективна изложба на скулптури од Илија Аџиевски (фотографија)
Национална галерија на Македонија, проект: Ретроспективна изложба на скулптури од Илија Аџиевски (фотографија)
Национална галерија на Македонија, проект: Ретроспективна изложба на скулптури од Илија Аџиевски (фотографија)
Национална галерија на Македонија, проект: Ретроспективна изложба на скулптури од Илија Аџиевски (фотографија)
Национална галерија на Македонија, проект: Ретроспективна изложба на скулптури од Илија Аџиевски (фотографија)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31