КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

НОВА ЛИНИЈА - Асоцијација за култура и уметност, проект: Самостојна изложба на Данчо Кал’чев "ГЕНЕСИС"

Во организација на Културно-информативниот центар на Р. Македонија, во соработка со Асоцијацијата за култура и уметност "Нова линија" од Скопје, на15 јуни во 18:00 часот во просториите на КИЦ, беше отворена изложба под наслов "Генезис" на современиот македонски сликар Данчо Кал’чев. Изложбата ја отвори ликовниот критичар и историчар на уметноста Златко Тедодосиевски.

Данчо Кал’чев е роден во Скопје 1957 год., каде што дипломира на Педагошката академија во класата на сликарот Ванчо Георгиевски, 1984 год. дипломира  и на Факултетот за ликовни уметности во класата на Димитар Кондовски. Денес живее и работи во Гевгелија. Член е на ДЛУМ од 1984 год.
Со свои дела се преставил со осум самостојни изложби во Р. Македонија, Германија, Австралија, учествувал и во над петнаест групни изложби во земјата и странство. Ликовната критика го смета за еден од најреномираните македонски сликари од средната генерација.

НОВА ЛИНИЈА - Асоцијација за култура и уметност проект: Самостојна изложба на Данчо Кал’чев "ГЕНЕСИС" (фотографија)
НОВА ЛИНИЈА - Асоцијација за култура и уметност проект: Самостојна изложба на Данчо Кал’чев "ГЕНЕСИС" (фотографија)
НОВА ЛИНИЈА - Асоцијација за култура и уметност проект: Самостојна изложба на Данчо Кал’чев "ГЕНЕСИС" (фотографија)
НОВА ЛИНИЈА - Асоцијација за култура и уметност проект: Самостојна изложба на Данчо Кал’чев "ГЕНЕСИС" (фотографија)
НОВА ЛИНИЈА - Асоцијација за култура и уметност проект: Самостојна изложба на Данчо Кал’чев "ГЕНЕСИС" (фотографија)
НОВА ЛИНИЈА - Асоцијација за култура и уметност проект: Самостојна изложба на Данчо Кал’чев "ГЕНЕСИС" (фотографија)
НОВА ЛИНИЈА - Асоцијација за култура и уметност проект: Самостојна изложба на Данчо Кал’чев "ГЕНЕСИС" (фотографија)
НОВА ЛИНИЈА - Асоцијација за култура и уметност проект: Самостојна изложба на Данчо Кал’чев "ГЕНЕСИС" (фотографија)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31