КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

НУ Антон Панов – Струмица, проект: Современа македонска ликовна уметност

Во организација на Културно-информативниот центар на Р. Македонија и Центарот за култура "Антон Панов" од Струмица, а во соработка со Националниот дворец на културата од Софија, на 31 март во 18:00 часот, во Артгалерија - НДК, беше отворена изложба под наслов "Современа македонска ликовна уметност" од фондот на меѓународната Струмичка ликовна колонија. Изложбата ја отворија зам. директорот на НДК Петар Парванов и директорот на Центарот за култура од Струмица Иван Јовев.

На изложбата беа преставени автори со 48 слики, десет цртежи и графики, и седум скулптури од шесеетина современи македонски ликовни уметници, од фондот на меѓународната Струмичка ликовна колонија. Оваа изложба со својата богата содржина понудува информации за сфаќањата и случувањата кои се појавуваат во македонската ликовна уметност од педесетите години на дваесети век се до денес. Бидејќи делата се создавани на Колонијата во одредени периоди, таа не преставува целосна историја на современата македонска ликовна уметност, туку таа е пред се синтетички преглед на суштествените појави во досегашниот од на Меѓународната струмичка ликовна колонија, при што презентираните дела најрелјефно го изразуваат творечкиот идентитет и неговата улога и на авторите во македонската ликовна култура.

НУ Антон Панов – Струмица, проект: Современа македонска ликовна уметност (фотографија)
НУ Антон Панов – Струмица, проект: Современа македонска ликовна уметност (фотографија)
НУ Антон Панов – Струмица, проект: Современа македонска ликовна уметност (фотографија)
НУ Антон Панов – Струмица, проект: Современа македонска ликовна уметност (фотографија)
НУ Антон Панов – Струмица, проект: Современа македонска ликовна уметност (фотографија)
НУ Антон Панов – Струмица, проект: Современа македонска ликовна уметност (фотографија)
НУ Антон Панов – Струмица, проект: Современа македонска ликовна уметност (фотографија)
НУ Антон Панов – Струмица, проект: Современа македонска ликовна уметност (фотографија)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31