КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

НУ Центар за култура "Бели Мугри“ - Кочани, проект: Историска изложба “Војводата Славчо Абазов“

Во организација на Културно-информативниот центар на Р. Македонија и НУ-Центар за култура "Бели Мугри" - Кочани, на 1 јули во 18:00 часот во просториите на КИЦ, беше отворена историска изложба под наслов "Војводата Славчо Абазов". Автори на изложбата се професор д-р Зоран Тодоровски и м-р Мирјана Нинчовска. Изложбата ја отвори директорот на Државниот архив на Р Македонија д-р Зоран Тодоровски.

Изложбата е посветена на Злетовскиот војвода Славчо Анастасов Абазов, кој како борец за македонската слобода и независност си го вгради името, не само во богатата историја на злетовско-кратовскиот крај, туку и во македонската историја од крајот на 19 и првата половина на 20 век. Уште од својата рана младост тој се вклучил во македонското ослободително револуционерно движење и до крајот на својот живот останал активен во него.
Во подготовката на изложбата користени се материјали од Државниот архив на Р. Македонија, од архивот на МАНУ и од други научни установи и музеи од Р. Македонија, како и од Централниот државен архив на Р Бугарија, Државниот воено-историски архив од Велико Трново и други архиви и музеи од Р. Бугарија.

НУ Центар за култура "Бели Мугри“ - Кочани, проект: Историска изложба “Војводата Славчо Абазов“ (фотографија)
НУ Центар за култура "Бели Мугри“ - Кочани, проект: Историска изложба “Војводата Славчо Абазов“ (фотографија)
НУ Центар за култура "Бели Мугри“ - Кочани, проект: Историска изложба “Војводата Славчо Абазов“ (фотографија)
НУ Центар за култура "Бели Мугри“ - Кочани, проект: Историска изложба “Војводата Славчо Абазов“ (фотографија)
НУ Центар за култура "Бели Мугри“ - Кочани, проект: Историска изложба “Војводата Славчо Абазов“ (фотографија)
НУ Центар за култура "Бели Мугри“ - Кочани, проект: Историска изложба “Војводата Славчо Абазов“ (фотографија)
НУ Центар за култура "Бели Мугри“ - Кочани, проект: Историска изложба “Војводата Славчо Абазов“ (фотографија)
НУ Центар за култура "Бели Мугри“ - Кочани, проект: Историска изложба “Војводата Славчо Абазов“ (фотографија)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30