КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

НУ Центар за култура "Григор Прличев“ - Охрид, проект: Промоција на наградениот писател од Охрид за 2010, Тоде Илиевски

Во организација на Културно-информативниот центар на Р. Македонија и НУ Центарот за култура "Григор Прличев" од Охрид, на 24 фебруари во 18:00 часот во просториите на КИЦ се одржа вечер посветена на современиот македонски писател Тоде Илиевски. За творештвото на Тоде Илиевски говореше Драгана Боцевска директор на Центарот за култура од Охрид а за неговото творештвото за деца литературниот критичар Наташа Аврамовска.

 

Тоде Илиевски е роден 1952 год. во с. Мраморец, Охридско. Завршил Филолошки факултет во Скопје. Во моментот е директор на библиотеката "Григор Прличев" во Охрид. Член е на ДПМ од 1994 год. Автор е на книгите: "Ведро едро" (поезија за деца, 1990), "Концерт за шумите" (поезија 1992 год.), "Изворите во горите" (поезија за деца 1999 год.), "Лов на лебедово езеро" (поезија 2008 год.) и други.
Добитник е на Повелба на Св.Климент (за творештво 2002 год.), награда на Празникот на липите (за песна 2003 год. и 2006 год.), награда на фестивалот Славјанска прегратка во Варна (за песна, 2008 год.), награда на издавачката куќа Феникс од Скопје (за краток расказ, 2008 год.) и наградата "Ванчо Николески" за најдобра книга за деца во 2009 год. што ја доделува Друштвото на писателите на Р Македонија.

НУ Центар за култура "Григор Прличев“ - Охрид проект: промоција на наградениот писател од Охрид за 2010, Тоде Илиевски (фотографија)
НУ Центар за култура "Григор Прличев“ - Охрид проект: промоција на наградениот писател од Охрид за 2010, Тоде Илиевски (фотографија)
НУ Центар за култура "Григор Прличев“ - Охрид проект: промоција на наградениот писател од Охрид за 2010, Тоде Илиевски (фотографија)
НУ Центар за култура "Григор Прличев“ - Охрид проект: промоција на наградениот писател од Охрид за 2010, Тоде Илиевски (фотографија)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31