КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Онлајн театарска претстава „Актер во кутија“

www.kic.com.mk
28 Dec 2020 - 18:00

Проектот „Актер во кутија“ е финансиски поддржан од Министерството за култура на Република Северна Македонија, во соработка со Културно-информативниот центар во Софија, Бугарија, во рамките на меѓународни проекти и соработка со УНЕСКО.

По сите напори да се постави оваа претстава на сцената во Софија, единствената добро осмислена форма со оглед на ситуацијата создадена во вирусот COVID 19, ние заедно одлучивме дека ова филмско шоу веќе треба да се дава преку платформата ОНЛАЈН, исто така преку Официјалната веб-страница на Културно-информативниот центар во Софија, Бугарија и истата да биде споделена преку мојот Фејсбук профил.

„Актерот во кутија“ е монодрама во чиј наратив значително се артикулираат испитувањата на модерноста. Акционерскиот актер, со кутија која понекогаш е дома, понекогаш сцена, е живот ... Од разочарување и неможност да се сменат состојбите, општеството, културната средина, актерот ја напушта сцената на националниот театар во земјата и се обидува да стане актер шетање. Акционерскиот актер, со кутијата и осаменоста во рака, случајно личи на авантура на Дон Кихот, или како лик на геометар К. од Кафка, тој има цел замок ...

„Светот е голема сцена и ние често се наоѓаме неискусни во него. Претставата „Актерот во кутија“ е претстава која сугерира преглед на нашето секојдневие. Емисија што не задева под кожата и не охрабрува да застанеме пред себе во огледалото на нараторот и да се запрашаме што правиме и каде ја возиме оваа наша голема сцена?! Одличен и добро осмислен режисер, детално куриран постигнувајќи ја целта на шоуто за убава катарза на крајот. Награден со многу меѓународни награди за најдобар режисер и најдобар актер: - Интернационален фестивал на поединечни претстави „Едночовечко шоу“ БГМОТ 2010, Габрово, Бугарија (М. Зимберај ја освои наградата - најчувствителен актер на сценска експресија) Актер во кутијата “) -Меѓународен фестивал„ Летна сцена “2010 година во Улцињ, Црна Гора („ Актер во кутијата “) и многу други.

„Актерот во кутија“ го привлекува вниманието на ликот кој ги напушта прекрасните сценски светла за вистински аплауз, само не за јавноста, бидејќи публиката е често анонимна и незначителна, тој ги напушта сценските светла за вистински човечки аплауз од постави и глумеше во неговата кутија. Ве поканувам сите да размислите, дали е подобро да бидете уметници или starsвезди? Дали да се биде уметник или aвезда во животот е одлучено од нас, дали го избираме тоа или сме предодредени за едниот или за другиот? „Вие луѓето никогаш не ги сакате вашите уметници онолку колку што тие ве сакаат! Вие знаете само да се поклонувате. „Актерот во кутијата“ има лик, ретка типологија на ликот, динамичен наратор кој игра на сцената со полна душа без неплодни импровизации и диктиран од режисер. Тој е самиот сценарист, тој е самиот актер, тој е искрено его што ја менува јавноста и само предупредува, дава сигнали, знаци кои ги разбираат само оние елитни души на Лазгуши ...

Со почит, Арлинд Фаризи, продуцент и редовен професор на Универзитетот во Тетово

shfaqja Aktori ne kuti mp4 1

Share

Настани

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31