КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Поетско матине по повод 18. роденден на македонскиот КИЦ во Софија

На 27-ми април 2023 во КИЦ на РСМ во Софија, по повод 18-тиот роденден на КИЦ на РСМ во Софија, се одржа поетско матине.

Делегација на ДПМ предводена од претседателот Христо Петрески, претседателката на Собранието на ДПМ Кристина Николовска и членот на претседателството на ДПМ Бранко Цветковски читаа своја поезија.

Преводот на бугарски јазик го читаше Георги Георгиев – Антика, кој изведе и популарна македонска музика на пијано. Беа присутни познати бугарски поети и пријатели на КИЦ-от а настанот го отвори директорот на КИЦ на РСМ во Софија, д-р Сашко Насев.

Како гостин на настанот, бугарската поетеса Маја Панајотова прочита своја песна посветена на Скопје, а Кристина Николовска имаше краток перформанс на пијано.

На ова поетско матине можеа да се сретнат поетите Димитар Христов, Антон Баев, Тања Попова, режисерите Дарко Милошовски, Владлен Александров, сликарите Маријан Ѕин, Иво Пецов, музичарите Султана Марковска, Манол Михајлов, издавачот Пламен Тотев и други гости.

Во овој исклучителен амбиент, ова матине помина како најблагороден уметнички настан на КИЦ на РСМ.

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30