КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Посета на Симон Трпчески и ансамблот „Македонисимо“ пред значајниот концерт во Софиската филхармонија

Пред вечерниот концерт „Македонисимо“ во Софиската филхармонија, дента на 25 април 2024, Симон Трпчески со својот ансамбл го посети Културно-информативниот центар на Република Северна Македонија во Софија на покана на амбасадорката Н.Е. Агнеза Руси Поповска.

Г-ѓа Агнеза Руси Поповска на присутните им посака срдечно добредојде во просториите на македонскиот културен Центар и го изрази своето задоволство од нивното гостување во Софија. Таа исто така ја потенцира исклучителната градивна улога на уметниците и културата – да создаваат мостови, дури онаму каде што се урнати. Таа потоа додаде дека уметниците како Симон Трпчески и ансамблот „Македонисимо“ се вистинските амбасадори на македонската култура во светот.

Позитивниот и пријателски однос се забележа и во обраќањето на маестро Симон Трпчески до претставниците на Амбасадата и Културно-информативниот центар во Софија, како и до неговите соработници од Северна Македонија и Бугарија. Тој го изрази своето задоволство што е повторно во македонскиот дом на културата во Софија.

Посетителите имаа можност да ја разгледаат изложбата „Сликарството на Ликовната академија во Штип“, која што е поставена во галеријата на КИЦ во Софија.

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31