КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Претставување на книги од 6 македонски писатели

На 3 април, пред бројни љубители на литературата и посетители на Културно-информативниот Центр на Р. Македонија во Софија, беа промовирани шест романи на бугарски јазик, од помладата генерација македонски писатели. На оваа промоција беа претставени романите "Вишновата хроника" од Фросина Пармаковска, "Куфер за тројца" од Живко Грозданоски, "Бездомникот со златен часовник" од Вера Калин, "Црвено и бело" од Михајло Свидерски, "Безимената месечева соната" од Давор Стојановски и "Очи со боја на чевли" од Петар Андоновски. Овие дела веќе предизвикуваат интерес кај бугарската читателска публика, а во Р. Македонија беа финалисти на наградата "Роман на годината".

За авторите и нивните дела зборуваа Васко Шутаров, од име на домаќинот и иницијатор на овој проект, Културно-информативниот Центар на Р. Македонија, Пламен тотев од име на книгоиздателствата "Персеј" и "Изида" и Тања Попова, од име на преведувачите на овие дела.

Претставување на книги од 6 македонски писатели (фотографија)
Претставување на книги од 6 македонски писатели (фотографија)
Претставување на книги од 6 македонски писатели (фотографија)
Претставување на книги од 6 македонски писатели (фотографија)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31