КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Промоција на драма од Плевнеш во Народниот театар “Иван Вазов” во Софија

Во Свечената сала на Народниот театар “Иван Вазов” во Софија, во недела, на 24 февруари, со почеток во 17:00 часот се одржa промоција на бугарското издание на драмата “Р” од Јордан Плевнеш, во превод од македонски на бугарски јазик на Ганчо Савов, а во издание на софиската издавачка куќа Балканика. На свеченоста пригодна реч одржa Претседателот на Балканика, Николај Стојанов, а извадоци од драмата читаа првенци на Народниот театар "Иван Вазов" и со пригодна реч на големото режисерско име Александар Морфов. На промоцијата во свечената сала на театарот "Иван Вазов" беа присутни бројни видни личности од театарскиот и културниот живот на Р. Бугарија.

Драмата “Р” беше изведена во Народниот театар “Иван Вазов” во октомври 1992 година, во режија на Љубиша Георгиевски, и тоа беше прво дело на македонски автор на сцената на Народниот театар во Софија, по прогласувањето на македонската независност. Драмата "Р" е поставена на 20 светски театарски сцени, со бројни рецензии меѓу кои и од "Њујорк тајмс" и "Гардиан".

Промоција на драма од Плевнеш во Народниот театар “Иван Вазов” во Софија (снимка)
Промоција на драма од Плевнеш во Народниот театар “Иван Вазов” во Софија (снимка)

Настани

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31