КУЛТУРНО-ИНФОРМАТИВEН ЦЕНТАР НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО СОФИЈА

  • Македонски
  • Български

Промоција на книгата „Чиј беше Јон“ од Рефет Абази во КИЦ на РСМ во Софија

КИЦ на РСМ во Софија, ул. „Обориште“ 7
4 Apr 2023 - 18:30

На 4 април (вторник) 2023 во КИЦ на РСМ во Софија, со почеток од 18:30 часот, ќе се одржи промоцијата на книгата „Чиј беше Јон“ од Рефет Абази, која излезе во превод на бугарски јазик како издание на издателство КВЦ.

Роман за животот, кој е сплет од страдања, радости и грижи кои го придружуваат човекот и го градат како личност.

Книга за љубовта и традициите, за односот меѓу генерациите и пренесувањето на моралните и духовните вредности.

Длабоко човечка приказна фокусирана околу еден млад човек кој се бара себеси.

На седумгодишна возраст молња поминува низ Јон и тоа му дава необични видувања - гледа работи со кои ќе се сретне години подоцна. Момчето се претвора во млад човек кој ќе ги доживее своите први љубовни трепети, а подоцна мора да стане сопруг и татко...

 

Рефет Абази е македонски писател, драматург, актер и педагог. Роден е во Тетово 1964 година. Носител е на многу награди како театарски актер. Има и незаборавни улоги во киното (тој ја играше главната улога во The Forgiveness of Blood, во режија на Џошуа Марстон и освои „Сребрена мечка“ на Берлинскиот филмски фестивал во 2011 година). Автор е на два романи како и на неколку драми. Како професор по глума и театарска уметност има обучено многу од актерите, кои моментално играат на театарските сцени во Северна Македонија.

Share

За КИЦ на РСМ

E-mail: rmkic@yahoo.com

тел.: + 359 2 946 1492

ул. „Обориште“ 7, 1504 Софиja

Билтен

За информации и настани од сајтот

СИГУРНОСТ
Потврдувањето докажува дека сте реален корисник.

Календар

S M T W T F S
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31